U Bugarskoj se bira parlament po četvrti put za manje od dvije godine

U Bugarskoj se bira parlament po četvrti put za manje od dvije godine

U Bugarskoj se u nedjelju održavaju vanredni parlamentarni izbori – ovo je četvrto glasanje za manje od dve godine, izazvano ostavkom vlade Kirila Petkova, prenosi BGNES.

Na dan glasanja, biračka mjesta se otvaraju u 7.00 časova i zatvaraju u 20.00 časova ili dok ne bude ljudi koji su voljni da glasaju. Ukupno, više od 6,6 miliona Bugara ima pravo glasa na 11.636 biračkih mijesta.

Prema poslednjim sociološkim istraživanjima, za 240 poslaničkih mesta u parlamentu konkuriše šest do osam partija.

Sa 25-26% prednjači „Građanski pokret za razvoj Bugarske” (GERB) bivšeg višegodišnjeg premijera zemlje Bojka Borisova, na drugom mestu je liberalni i proevropski „Nastavak promjena “ bivšeg premijera Kirila Petkova (16-17%).

Granicu od 4% može da pređe i turska etnička partija „Pokret za prava i slobode” koja gravitira saradnji sa GERB-om (12-13%), ultranacionalističkim i proruskim „Preporodom” (11-13%). , kao i učesnici prethodne vladine koalicije – „Bugarska socijalistička partija” (9-10%) i desničarska „Demokratska Bugarska” (oko 8%).

Osim toga, populistička partija „Postoji takav narod“ i konzervativna „Bugarski uspon“ (na čelu je bivši ministar odbrane Bugarske Stefan Janev, koji je podneo ostavku pošto je rat Ruske Federacije protiv Ukrajine nazvao „operacijom“. “) takođe imaju šansu da uđu u parlament.

Očekuje se da će izlaznost na bugarskim parlamentarnim izborima biti mala zbog razočarenja birača političkom nestabilnošću. Prvi preliminarni rezultati trebalo bi da budu objavljeni već u ponedeljak ujutru.

Ukoliko novoizabrani parlament ne bude u stanju da formira vladu, predsednik Bugarske Rumen Radev će imenovati tehnički kabinet, koji će verovatno raditi do sledećih izbora. Neki analitičari, međutim, smatraju da će stranke uspeti da se ujedine na pozadini ekonomske krize i rata u Ukrajini i formiraju vladu tehnokrata.

Bugarski predsjednik Rumen Radev je, kako se izveštava, odredio 2. oktobar kao datum za održavanje četvrtih parlamentarnih izbora u zemlji manje od dve godine nakon što je koaliciona vlada reformskog premijera Kirila Petkova raspala u junu.

Politička kriza u Bugarskoj počela je u junu, kada je populistička partija „Ima takav narod“ napustila četvoropartijsku vladajuću koaliciju. Opoziciona partija GERB, koju predvodi bivši premijer Bojko Borisov, pokrenula je izglasavanje nepovjerenja, a vlada Kirila Petkova je smenjena.