U Britaniji će cijena struje za domaćinstva porasti za skoro 80 ​​odsto

U Britaniji će cijena struje za domaćinstva porasti za skoro 80 ​​odsto

Britanski regulator Ofgem u petak je najavio povećanje graničnih troškova električne energije za domaćinstva u oktobru na 3.549 funti, što je povećanje od skoro 80 ​​odsto u odnosu na prethodnu cifru, prenosi „Evropska istina“.

Povećanje znači da će prosječan korisnik platiti dodatnih 1.578 funti za svoju struju – u odnosu na 1.971 funti nakon prethodnog povećanja u aprilu.

Prema procijenama Skaj njuza, povećanje će uticati na oko 24 miliona domaćinstava u Britaniji, dok se svako treće domaćinstvo već muči da isplati svoj dodatak.

U maju, kada je britanska vlada usvojila mere za pomoć građanima u uslovima rasta cena, predvidela je povećanje cene struje na oko 2.800 funti. Finansijska podrška za domaćinstva je 400 funti, ali sada to neće biti dovoljno.

Opozicione partije Laburista i Lib Dem, kao i veliki dobavljači električne energije, pozvali su vladu da zamrzne cene struje, ali sadašnji premijer Boris Džonson nikada nije doneo odluku, prepustivši je svom nasljedniku.

Naglo povećanje cijene električne energije u Britaniji verovatno će ubrzati inflaciju, koja će, prema procijeni Banke Engleske, na jesen dostići 13 odsto. Istovremeno, u julu je ovaj pokazatelj već iznosio 10,1%, što je rekord za poslednjih 40 godina.

Kako je saopšteno, više od 100.000 ljudi u Velikoj Britaniji već se pridružilo onlajn kampanji Ne plaćaj, čiji su se učesnici obavezali da neće plaćati struju i grejanje od 1. oktobra u pozadini njihovih poskupljenja.