Audi ulazi u Formulu jedan od 2026

Audi ulazi u Formulu jedan od 2026

Audi će ući u Formulu jedan od 2026. sa pogonskim agregatom izgrađenim u Njemačkoj prema novim propisima, saopštio je premijum brend Volksvagen na Velikoj nagradi Belgije u petak.

Audi je rekao da će do kraja godine objaviti sa kojom će odećom biti u liniji. Ona je u pregovorima sa švajcarskom Zauber grupom, čiji tim se takmiči pod imenom Alfa Romeo, prema izveštajima Rojtersa i drugih medija.

Formula 1 će imati novi pogonski agregat od 2026. sa fokusom na održivost i isplativiju budućnost, a sport u vlasništvu Liberti Media imaće za cilj da do 2030. bude neutralan na ugljenik.

„Formula jedan je i globalna pozornica za naš brend i veoma izazovna razvojna laboratorija“, rekao je predsednik Audija Markus Duesman u izjavi koja se poklapa sa konferencijom za novinare u Spa-Frankoršampu.

„Kombinacija visokih performansi i konkurencije je uvek pokretač inovacija i transfera tehnologije u našoj industriji. Sa novim pravilima, sada je pravo vrijeme da se uključimo.“

Nova pravila od 2026. doneće veću elektrifikaciju i korišćenje naprednog održivog goriva. Proizvođači agregata takođe će biti podložni ograničenju troškova od sledeće sezone.

Audijev pogonski agregat biće izgrađen u Nojburgu na Donau u blizini sedišta proizvođača automobila u Ingolštatu, a za projekat će biti osnovana posebna podružnica Audi Sport.

Adam Bejker, veteran motosporta i bivši radnik FIA upravnog tela Formule jedan, biće izvršni direktor projekta Formule jedan.

Njemački rivali Mercedes grade svoju pogonsku jedinicu u Briksvortu u centralnoj Engleskoj.

Očekuje se da će Porše, još jedan brend Folksvagen grupe, ući u Formulu jedan 2026. godine u partnerstvu sa trenutnim liderom šampionata Red Bulom.