U Britaniji će biti održana ceremonija zvaničnog proglašenja Karla III za kralja

U Britaniji će biti održana ceremonija zvaničnog proglašenja Karla III za kralja

Čarls III će biti zvanično krunisan za kralja na istorijskoj ceremoniji u palati Sent Džejms u subotu ujutro.

Zastave, spuštene na pola koplja u znak žalosti za pokojnom kraljicom, vijoriće se na pune koplja posle Savjeta za nasledstvo, koji će prvi put biti emitovan na televiziji.

Na Saboru, koji će početi u 10.00, kralj će dati ličnu izjavu o smrti kraljice i položiti zakletvu da će sačuvati Škotsku crkvu – jer u Škotskoj postoji podela vlasti između crkve i države.

Među prisutnima biće Kamila, Čarlsova supruga, koja sada nosi titulu kraljice supruge, i kraljev sin Vilijam, novi princ od Velsa.

Kraljevo prvo javno saopštenje trebalo bi da se održi sa balkona fratarskog dvora palate Svetog Džejmsa u Londonu u 11 sati, što je trenutak koji obično prati vekovna ekstravaganca sa trubačima koji sviraju fanfare i salutiranjem u Hajd parku i na Kuli od London.

Talas daljih najava biće objavljen širom Britanije do nedelje. Nakon saopštenja, zastave će se ponovo vijoriti na pola koplja u znak žalosti.

Čarls (73) je automatski postao monarh nakon kraljičine smrti u četvrtak, ali današnji postupak predstavlja ustavnu formalnost za priznavanje njegovog suvereniteta.

Takve ceremonije bi se obično održavale u roku od 24 sata od smrti suverena, ali kasno saopštenje o kraljičinoj smrti značilo je da se ne mogu organizovati na vreme za petak.

Novi britanski kralj Čarls III održao je u petak svoje prvo televizijsko obraćanje naciji, u kojem je govorio o svojoj majci, prethodnoj kraljici Elizabeti Drugoj, i obećao da će nastaviti njen put poštovanja tradicije.

Podsetimo, kraljica Velike Britanije Elizabeta Druga umrla je u četvrtak u 96. godini u škotskom zamku Balmoral. U Velikoj Britaniji, kao i u svim zemljama Zajednice nacija, počelo je deset dana žalosti.

Novi britanski kralj Čarls postao je najstariji monarh u britanskoj istoriji koji je ikada stupio na tron.