U Ankari se sastaju ukrajinski i ruski zvaničnici

U Ankari se sastaju ukrajinski i ruski zvaničnici

Ombudsmeni Rusije, Ukrajine i Turske sastali su se u sredu u Ankari gde su održali nekoliko rundi razgovora. Zvaničnici su razgovarali o otvaranju humanitarnog koridora između Moskve i Kijeva, razmeni zatvorenika i uspostavljanju primirja usred vojnog sukoba u Ukrajini.

Sastanak je održan na marginama „Budućnosti ljudskih prava u 21. veku“, na kojem je ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova prvo razgovarala licem u lice sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Lubincem, pre nego što joj se pridružio njihov Turski kolega Šeref Malkoč i predsednik turskog parlamenta Mustafa Sentop.

Zvaničnici su takođe razgovarali o „širokom spektru humanitarnih problema i pitanja vezanih za pružanje pomoći za ljudska prava“ građanima dve zaraćene zemlje, napisao je Lubinets na Fejsbuku posle sastanka.

Moskalkova je u međuvremenu na svom Telegram kanalu napisala da su se Rusija i Ukrajina dogovorile da nastave da pružaju međusobnu pomoć građanima obe zemlje i da će nastaviti da sarađuju u razmeni ratnih zarobljenika. Ona je dodala da će strane raditi i na pronalaženju nestalih lica, napominjući da su zahvaljujući ovoj saradnji već pronađene 22 osobe, a neke su već vraćene kućama.

Ruska ombudsmanka je takođe napomenula da je u trilateralnoj diskusiji bilo reči o važnosti uspostavljanja primirja, koje je nazvala „neophodnim uslovom za sprečavanje kršenja ljudskih prava“. U tom cilju, Moskalkova je lično zatražila od predsedavajućeg Sentopa da obustavi tekuće isporuke oružja Ukrajini, što je, kako je rekla, samo dodatno zaoštrilo situaciju u zemlji.

Nakon razgovora, Moskalkova je rekla agenciji TASS da namerava da se ponovo sastane sa ukrajinskim kolegom na marginama konferencije, koja se nastavlja u četvrtak. Ona je istakla da Rusija i Ukrajina nastavljaju da sarađuju po pitanjima ljudskih prava i naglasila važnost održavanja takvih kontakata.