Trus za zamrzavanje računa za energiju u domaćinstvu uz subvenciju

Trus za zamrzavanje računa za energiju u domaćinstvu uz subvenciju

Nova britanska premijerka Liz Trus planira ove zime da zamrzne račune za energiju u domaćinstvima na trenutno aktuelnom nivou koristeći zajmove koje podržava država dobavljačima energije, navodi izvor i izveštaji vlade.

Šema bi mogla da košta oko 100 milijardi funti (116 milijardi dolara), prema osobi koja je upoznata sa situacijom, ali precizan iznos zavisi od njenog trajanja, veleprodajnih cena i potražnje na tržištu.

Kako će novac biti vraćen, nije bilo rešeno, rekao je izvor, a ranije favorizovana opcija nameta na potrošačke račune u trajanju do 20 godina gubi poziciju u odnosu na povraćaj sredstava putem opšteg oporezivanja.

Politički urednik The Sun-a, pozivajući se na više vladinih izvora, rekao je da će novac doći od zaduživanja i poreza.

Vlada je takođe radila na paketu podrške za preduzeća, rekao je izvor, ali je on „malo manje razvijen“, rekao je izvor.

Portparol vlade rekao je u ponedeljak da se vrše pripreme kako bi se osiguralo da svaka dodatna podrška može biti isporučena što je pre moguće. Potrošački plan bi trebalo da bude predstavljen u četvrtak, kada bi mogli biti uključeni neki detalji o olakšicama za preduzeća, rekao je izvor.

Trus, koga je kraljica Elizabeta u utorak imenovala za premijera, obećao je da će se odmah pozabaviti računima za energiju koji bi trebalo da porastu sledećeg meseca i koji izazivaju krizu troškova života za milione domaćinstava i ugrožavaju opstanak preduzeća.

Britanski energetski regulator Ofgem rekao je da će ograničena cena jediničnih troškova energije, koju plaća više od 24 miliona domaćinstava, porasti za 80% sledećeg meseca, što će prosečni račun porasti na 3.549 funti, uz dalji skok koji se očekuje kada se izračuna gornja granica za januar. .

Analitičari Citi-ja, napominjući izveštaje da bi paket mogao da premaši 100 milijardi funti, rekli su da „iako je ekonomija ovog šoka takođe relativno opterećena, politika je jednostavna – ako Trusova želi da preživi, ona ne smije da se potčini“.