Srbija je stavila vojsku u stanje pripravnosti zbog situacije na Kosovu

Srbija je stavila vojsku u stanje pripravnosti zbog situacije na Kosovu

Srpske trupe su u stanju pripravnosti zbog situacije na Kosovu.Izjavio je ministar odbrane Miloš Vučevič, pišu Večernje novosti.

„Predsjednik Srbije, kao vrhovni komandant, naredio je srpskoj vojsci da bude u borbenoj gotovosti u vezi sa situacijom na Kosovu, odnosno da podigne nivo borbene gotovosti na takav nivo da može da odgovori svakom zadatku, “, rekao je Vučević.

„Naravno, niko ne želi sukobe i ratove, i nikome ne pada na pamet da igra takve igre. Srbija je ozbiljna zemlja i preduzima sve da može da odgovori na svaku tešku situaciju, odnosno svaki potencijalni problem“, rekao je ministar.

On je dodao da Srbija ne može da se opusti, ali je za dijalog.

On je naveo da je vojska spremna da izvrši svaku Vučićevu naredbu, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu, „u to niko ne sme da sumnja“.

„Srbija je za dijalog. Bolje je pregovarati hiljadu dana nego biti jedan dan u rovu ili rovu“, rekao je Vučević.

Kosovska policija je u noći sa ponedeljka na utorak izdala prvo upozorenje vozilima koja nisu preregistrovana sa srpskih tablica na registarske oznake Republike Kosovo.

Kosovo je od 1. novembra planiralo da uvede obaveznu preregistraciju svih brojeva automobila na sopstvene. Ova odluka utiče na kosovske Srbe koji i dalje koriste srpske registarske tablice i tako putuju preko administrativne granice sa Srbijom.

Međutim, kosovske vlasti su pokleknule pred međunarodnim pritiskom i ublažile svoju odluku da izbegnu nemire srpske manjine oko ovog pitanja.

Posle sastanka u petak sa ambasadorima SAD i četiri evropske zemlje – Francuske, Nemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva – kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da su vlasti odlučile da je „bolje“ da ponude druge opcije.

Konkretno, u prve tri nedelje novembra biće izrečene samo opomene ili upozorenja vlasnicima vozila sa nelegalnim registarskim tablicama.

Naredna dva mjeseca biće kažnjeni, a još tri mjeseca, do 21. aprila, važiće takozvani probni brojevi.

„Posle 21. aprila neće biti probnih tablica, jer ne može biti drugih tablica u Republici Kosovo“, dodao je Kurti.