Sjednica SO Bar: Direktor „Lovstva“ zadovoljan, opozicija se žali na ujede

Sjednica SO Bar: Direktor „Lovstva“ zadovoljan, opozicija se žali na ujede

Broj ujeda pasa se polako smanjuje, a smanjivaće se broj prijavljenih ujeda, sumnjamo da su neki građani zloupotrebljavali i fiktivno prijavljivali i podizali taj broj na neku cifru koja nije popularna. Rezultati skloništa su vidljivi, onakvi kako smo planirali, kazao je direktor DOO “Lovstvo” Marko Brnjada, na sjednici Skupštine opštine Bar.

Podnoseći Izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem ovog preduzeća za 2023. godinu, rekao je da je godina za njima jedna od jako uspješnijih, jer su dobili gazdovanje lovištem na sljedećih deset godina i otvorili sklonište za napuštene životinje.

Valentina Minić (Demokrate) nije se složila sa ocjenom da to preduzeće dobro posluje jer je vidjela u izvještaju da su od građana Bara dobili preko 350 hiljada eura, a da su prihodovali svega nešto preko 39 hiljada eura, što ona misli da je “nikakav prihod”.

Primjetila je da je protiv lokalne samouprave podnijeta 281 tužba za nadoknadu fizičke i psihičke štete od ujeda pasa lutalica, te da su od toga troškovi iznosili 162 hiljade eura više nego što je koštao azil.

“Mi imamo azil za životinje, a ne daje nikakvog efekta, jer smo novac za azil dali kako ne bismo davali novac za ujede pasa, a mi dajemo sve više”, zaključila je.

“Što se tiče edukacije građana, vidjela sam da se sve piše u budućnosti. Vi planirate, održaćete, biće… Vi ste znali da će azil biti izgrađen na vrijeme, zašto niste ranije sa ovime počeli?”, pitala je Minić.

Istakla je da cifre novca koji je utrošen na tužbe po osnovu nadoknade za ujede pasa lutalica variraju u različitim izveštajima te da je teško zaključiti koja je cifra prava.

Branimir Lakićević (Za budućnost Bara) pitao je da li se građani ponašaju u skladu sa odlukom o kućnim ljubimcima, jesu li napisane neke kazne i ocijenio da se građani ponašaju isto kao ranije te da je turistička sezona na pragu pa bih on volio da se sa primjenom ove odluke krene malo agresivnije.

“Ono što sam ja primijetio kao građanin jeste da su noću gazde ovog grada psi lutalice. I sam sam bio ujeden na šetalištu. Situacija je alarmantan i stvarno moramo da je riješimo”, zaključio je.

Marko Brnjada je kazao da su tokom izložbe pasa upoznali građane sa odlukom o kućnim ljubimcima kako bi izbjegli neželjene posljedice i kažnjavanje a to će uraditi i u narednim danima u saradnji sa Komunalnom policijom Bar.

Darko Janković (Evropa sad) predložio je da se vodi evidencija agresivnih pasa jer ima onih koji nijesu nikoga nikad povrijedili i naći model kako da se iz čopora isključe agresivni psi kako ne bi pravili šetu građanima, u finansijskom i fizičkom smislu.

U ime građana i NVO aktivista, Janković je prenio kritike po pitanju toga što je azil u nadležnosti “Lovstva” što kod njih unosi određene sumnje. Pitao je kolika su izdvajanja za hranu, zašto su usmrćeni štenci koji su bolovali od parvo virusa, i da li je tačno da je usmrćen 41 pas, te da li se liječe oboljeli od lešmanije ili se uspavljuju.

Tražio je pojašnjenje vremena za posjete azilu za koje je kazao da nije kao što je istaknuto na sajtu već samo dva puta nedeljno te zatražio da se ta informacija revidira.

Emir Peričić (DPS) je problematiku azila i pasa lutalica okarakterisao kao komplikovanu te da su nerealna očekivanja koja su pojedini imali a to je da se ovaj problem riješi samo par mjeseci nakon otvaranja azila.

“Ključna stvar koja treba da se uradi na ovom polju jeste zaustavljanje lanca reprodukcije. Da se što veći broj jedinki steriliše i da se one na taj način izbace iz tog lanca. Nemoguće je pohvatiti sve pse lutalice i zatvoriti ih u azil, to je ekonomski nemoguće”, zaključio je.

Ocijenio je da psi lutalice nijesu pali sa neba na barske ulice već je to produkt neodgovornih vlasnika i građana.

Marko Brnjada je, odgovarajući na pitanja odbornika kazao da azil nije rješenje, već doprinos rješenju. Nije suglasan sa odbornicom Minić da problem pasa lutalica najviše pogađa stanovnike Sutomora već da tamo, možda, ima najmanje takvih pasa zahvaljujući volonterkama. On je obećao je da će se raditi na edukaciji građana i to u skorijem periodu, putem info štandova, flajera i direktnom komunikacijom sa građanima.

Za izvještaj “Lovstva” je glasalo 19 odbornika vlasti dok odbornici opozicije nijesu glasali.