Šefovi spoljnih poslova Jermenije, Azerbejdžana i Rusije održaće sastanak u Astani

Šefovi spoljnih poslova Jermenije, Azerbejdžana i Rusije održaće sastanak u Astani

Na inicijativu ruske strane, 14. oktobra u glavnom gradu Kazahstana planirano je održavanje trojnog sastanka ministara spoljnih poslova Jermenije, Azerbejdžana i Rusije.

Ovo je saopštila pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Jermenije, piše „Evropska pravda“ pozivajući se na jermensku službu „Radio Liberti“.

Šefovi spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana Ararat Mirzojan i Džejhun Bajramov sastali su se poslednji put početkom oktobra u Ženevi.

Pregovori u Ženevi bili su, zapravo, prvi koji su na dnevni red uvrstili tekst mirovnog ugovora.

Zatim je 6. oktobra u Pragu održan četvorosmerni sastanak šefova Jermenije, Azerbejdžana, Francuske i Evropskog saveta, usled čega je usvojena zajednička izjava.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije kritikovalo je Zapad zbog pokušaja da se „po svaku cenu ugura“ u jermensko-azerbejdžansko rešenje i istisne Rusiju iz tog procesa.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je posle sastanka u Pragu priznao da bi pod određenim uslovima mirovni sporazum sa Jermenijom mogao biti potpisan do kraja 2022. godine.

U Pragu, Jermenija i Azerbejdžan su se u principu dogovorili da postave civilnu misiju EU duž granice, koja će raditi zajedno sa komisijama za razgraničenje.