Ruski dronovi samoubice napadaju teror u Ukrajini, SAD upozoravaju na ratne zločine

Ruski dronovi samoubice napadaju teror u Ukrajini, SAD upozoravaju na ratne zločine

Rusija je napala Ukrajinu dronovima kasno u ponedeljak, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, posle jednodnevnih napada na gradove u kojima su poginule najmanje četiri osobe i upozorenja SAD da će Rusiju smatrati odgovornom  za ratne zločine.

Ruske snage su takođe gađale infrastrukturu širom Ukrajine u drugom talasu vazdušnih udara za nedelju dana, koji je kao i prvi usledio ujutru dok su ljudi išli na posao i u školu.

Ruski udari su usledili nakon napredovanja ukrajinskih snaga na istoku i jugu i nakon eksplozije 8. oktobra na mostu koji povezuje kopnenu Rusiju sa Krimom – poluostrvom koje je Rusija anektirala Ukrajini 2014.

„Upravo je u toku novi napad ruskim dronom“, rekao je Zelenski u video obraćanju u ponedeljak uveče. „Postoje (dronovi) koji su oboreni.

Novinska agencija Interfaks Ukrajina saopštila je da su korisnici Telegrama prijavili eksplozije u gradu Fastiv nedaleko od Kijeva, kao iu južnoj luci Odesa.

Ranije u ponedeljak, ukrajinski vojnici su pucali u vazduh pokušavajući da obore bespilotne letelice, a dok su stanovnici jurili za skloništem, nakon što su eksplozije potresle prestonicu Kijev.

Sekretar za štampu američkog predsjednika Džoa Bajdena Karin Žan-Pjer rekla je novinarima da Bijela kuća „snažno osuđuje ruske raketne udare” i rekla da napad „nastavlja da demonstrira Putinovu brutalnost”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara u, kako je rekao, „specijalnoj operaciji“ za iskorenjivanje onoga što ona naziva opasnim nacionalistima.

Ukrajinske snage su pružile snažan otpor, uz pomoć oružja koje su isporučile Sjedinjene Države i njihovi saveznici, koji su takođe uveli sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je nateraju da se povuče.

Pominjući paket vojne pomoći od 725 miliona dolara koji je najavljen za Ukrajinu prošlog petka, Žan-Pjer je rekao da će Sjedinjene Države biti uz narod Ukrajine „koliko god bude potrebno“.

„Nastavićemo da namećemo troškove Rusiji, smatraćemo je odgovornom za njene ratne zločine“, rekla je ona.

Među četiri osobe ubijene u napadu na stambenu zgradu u Kijevu jedna je trudnica, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski rekao je da je bilo mrtvih u drugim gradovima, ali nije naveo punu brojku.

Iz prozora stambene zgrade u Kijevu curio je crni dim, a radnici hitne pomoći su se trudili da ugase vatru.

„Nikada se nisam toliko plašio… To je ubistvo, to je jednostavno ubistvo“, rekao je Vitalij Duševski, 29, kurir za dostavu hrane koji iznajmljuje stan u zgradi.

Rusija negira da je ciljala civile. Ministarstvo odbrane saopštilo je da je izvelo „masovne“ napade na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu širom Ukrajine koristeći visokoprecizno oružje.

Ukrajina je saopštila da su napade izveli „dronovi samoubice“ iranske proizvodnje, koji lete do cilja i detoniraju. Sjedinjene Države, Britanija i Francuska složile su se da bi Iran isporučivanjem bespilotnih letelica Rusiji prekršio rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je odobren nuklearni sporazum između Irana i šest sila iz 2015.

Iran je u ponedeljak ostao pri svom negiranju da isporučuje dronove Rusiji, dok Kremlj nije komentarisao.

Bijela kuća je optužila Iran da laže kada kaže da Rusija nije koristila iranske bespilotne letelice u Ukrajini.

Zamoljena za komentar, iranska misija pri Ujedinjenim nacijama ponovila je izjavu vlade koju je objavila u petak u kojoj se kaže da podržava poštovanje Povelje UN i pokušaje UN da se pronađe mirno rešenje za sukob u Ukrajini.

Nekoliko ministara spoljnih poslova EU pozvalo je u ponedeljak na sankcije Iranu zbog transfera bespilotnih letelica Rusiji.

Ukrajinska vojska saopštila je da je od nedelje uveče uništila 37 ruskih dronova, ili oko 85 odsto onih koji su korišćeni u napadima. Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri taj broj.

U samoj Rusiji, ruski borbeni avion se srušio na stambenu zgradu u južnom gradu Jejsku, zahvativši stanove u plamenu i ubivši do 13 ljudi, javila je agencija Interfaks.

Lovac-bombarder Su34 srušio se tokom trenažnog leta nakon što se zapalio jedan od njegovih motora, preneo je Tass i dodao da su se piloti katapultirali.

Ruski državni istražni komitet saopštio je da je pokrenuo krivični slučaj. Jejsk je odvojen od okupirane ruske teritorije na jugu Ukrajine uskim delom Azovskog mora.

U međuvremenu, Rusija i Ukrajina izvele su u ponedeljak jednu od najvećih razmena zarobljenika u ratu, razmenivši ukupno 218 zatočenika, uključujući 108 Ukrajinki, saopštili su zvaničnici sa obije strane.