Rusija je pogodila stambeni blok u Kijevu u napadima dronovima na gradove Ukrajine

Rusija je pogodila stambeni blok u Kijevu u napadima dronovima na gradove Ukrajine

Rusija je u ponedeljak napala ukrajinske gradove dronovima, ubivši najmanje četiri osobe u stambenoj zgradi u centru Kijeva tokom jutarnjeg špica, i gađala infrastrukturu širom zemlje u drugom talasu vazdušnih udara za nedelju dana. .

Ukrajinski vojnici pucali su u vazduh pokušavajući da obore dronove nakon što su eksplozije potresle centar Kijeva. Mogla se videti protivavionska raketa kako juri u jutarnje nebo, praćena eksplozijom i narandžastim plamenom, dok su stanovnici jurili u sklonište.

Među četiri osobe ubijene u napadu na stambenu zgradu je i trudnica, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski rekao je da je bilo mrtvih u drugim gradovima, ali nije dao punu sliku.

Iz prozora stambene zgrade u Kijevu curio je crni dim, a radnici hitne pomoći su se trudili da ugase vatru.

„Nikada se nisam toliko plašio…To je ubistvo, to je jednostavno ubistvo, nema drugih reči za to“, rekao je Vitalij Duševski, 29, kurir za dostavu hrane koji iznajmljuje stan u uništenoj zgradi.

Njegov cimer, koji mu je dao ime samo kao Nazar, rekao je da su pokušali da napuste svoj stan samo da bi pronašli stepenište „sve nestalo“.

U blizini, Elena Mazur, 52, tražila je svoju majku, koja je uspela da je pozove i kaže da je zatrpana pod ruševinama.

„Ona se ne javlja na telefon“, rekla je Mazur, nadajući se da je spasena i odvedena u bolnicu.

Ukrajina je saopštila da su napade izveli „dronovi samoubice“ iranske proizvodnje, koji lete do cilja i detoniraju. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je izvelo „masovne“ napade na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu širom Ukrajine koristeći visokoprecizno oružje.

„Teror mora da izgubi i izgubiće i Ukrajina će pobediti“, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u Telegramu. „I (to) će privesti pravdi svakog ruskog teroriste – od komandanata do vojnika koji su izvršavali zločinačka naređenja.

Rojters je video komade dronova koji su korišćeni u napadu na kojima je pisalo: „Za Belgorod“ – očigledna referenca na ukrajinsko granatiranje ruskog pograničnog regiona.

Udari su se desili nedelju dana nakon što je Rusija pokrenula svoje najteže vazdušno bombardovanje Kijeva i drugih gradova od početka rata, takođe tokom jutarnjeg špica.

„Ovo je već tradicija: buditi Ukrajince raketama ponedeljkom“, rekla je Ala Vološko, 47-godišnja advokatica koja se sklonila u podrum svog stambenog bloka.

Ukrajinska vojska saopštila je da je od nedelje uveče uništila 37 ruskih dronova, ili oko 85 odsto onih koji su korišćeni u napadima.

Napad dronom pogodio je u nedelju uveče morski terminal Everi u južnom lučkom gradu Mikolajvu, saopštili su zvaničnici, oštetivši rezervoare za skladištenje suncokreta i zapalivši ulje koje je curilo.

Novi šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Volker Turk iz Austrije, rekao je da napadi dronovima na civile moraju prestati.

Rusija poriče da je ciljala civile u, kako naziva, svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, koja je pokrenuta 24. februara i koja se razvila u najveću aneksiju teritorije u Evropi od Drugog svetskog rata.

Iran je u ponedeljak ponovio svoje poricanje da isporučuje dronove Rusiji. Kremlj nije komentarisao.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak napisao je na Tviteru: „Iran je odgovoran za ubistva Ukrajinaca. Zemlja koja tlači sopstveni narod sada daje ru-monstrumima (Rusima) oružje za masovna ubistva u srcu Evrope.

Nekoliko ministara spoljnih poslova EU pozvalo je u ponedeljak na sankcije Iranu zbog transfera bespilotnih letelica Rusiji.

Ruski borbeni avion srušio se u ponedeljak na stambenu zgradu u gradu Jejsku na jugu Rusije, zahvativši stanove u plamenu, rekao je regionalni guverner. TASS je rekao da je nesreću izazvao požar u motoru. Novinska agencija RIA je saopštila da se avion srušio tokom trenažnog leta.

Ruski državni istražni komitet, koji se bavi teškim zločinima, saopštio je da je pokrenuo krivični slučaj. Za sada nema detalja o žrtvama na terenu.

Na sjeveru Ukrajine, bliski ruski savjeznik Belorusija, saopštila je da će sa ruskim snagama izvesti vežbe bojeve vatre i lansiranja protivvazdušnih vođenih raketa, preneo je Interfaks.

Belorusija je u nedelju saopštila da će nešto manje od 9.000 ruskih vojnika biti stacionirano na njenoj teritoriji kao deo „regionalne grupe“ snaga za zaštitu njenih granica.

Na drugim mijestima, rusko granatiranje u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi, dovelo je do toga da ona ponovo bude isključena iz ukrajinske električne mreže, saopštila je ukrajinska državna energetska kompanija Energoatom. Ubrzo je povezan sa rezervnim sistemom.

Postrojenje, koje je često granatirano tokom rata, zauzele su ruske snage, ali njime upravlja ukrajinsko osoblje. Njegovi reaktori su nedeljama ugašeni, ali im je potrebna struja da bi gorivo iznutra bilo hladno i sprečilo topljenje.

Rusija već dugo krivi Kijev za granatiranje fabrike.

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je da se Rusija suočava sa akutnijim logističkim problemima na jugu Ukrajine nakon što je eksplozija 8. oktobra oštetila ruski drumsko-železnički most ka Krimu, poluostrvu koje je Moskva zauzela 2014. godine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da su njegove snage osujetile pokušaj Ukrajine da probiju odbranu u južnoj oblasti Hersona.

Ukrajinske snage, uz pomoć zapadnog oružja, povratile su teritoriju u Hersonskoj oblasti – strateški vitalnoj jer povezuje Krim sa ostatkom Ukrajine – i u delovima severoistoka u velikoj kontraofanzivi u poslednja dva mjeseca.

Denis Pušilin, šef Donjecke oblasti koju podržava Moskva – jednog od četiri regiona Ukrajine koje je Rusija jednostrano proglasila svojom teritorijom prošlog meseca – rekao je da će 110 Ukrajinaca, uglavnom žena, biti oslobođeno u ponedeljak zauzvrat za oslobađanje 80 Rusa rekao je da su „civilni mornari“ i 30 vojnih lica.

Šef štaba Zelenskog, Andrij Jermak, kasnije je rekao da je 108 žena, uključujući oficire, narednike i redove, oslobođeno. „Posebno emotivno i zaista posebno“, rekao je on na Telegramu.