Ribari traže da Lukom Budva upravlja Opština, pozivaju Mikijelja na odgovornost

Ribari traže da Lukom Budva upravlja Opština, pozivaju Mikijelja na odgovornost

Tražimo da se Luka Budva vrati Opštini Budva na upravljanje, piše u proglasu Udruženje ribara Sveti Nikola-Budva koje okuplja osim ribara i taksi prevoznike brodićima.

“Na sjednici Vade Crne Gore od 28.03.2024. god. stavljen je van snage Zaključak kojim je data saglasnost da se Luka Budva da na korišćenje Opštini Budva, čime je Luka Budva ponovo vraćena na upravljanje Morskom Dobru. Građani Budve, korisnici luke, kao i ribari su bili zatečeni ovom viješću u medijima, jer je u prethodnom periodu održano niz sastanaka između predstavnika MD i predstavnika Opštine Budva o preuzimanju Luke Budva, što je i bila želja grđana ispoljavana kroz višegodišnje zalaganje da se to realizuje. Upoznati smo da je od strane Opštine Budva urađeno puno toga od potpisivanja sporazuma sa Morskim dobrom u martu 2023., pa nadalje na osmoj sjednici 18. avgusta prošle godine donijeta je odluka o davanju saglasnosti na odluku o izmjenama i dopunama Statuta DOO Komunalno
Budva, čime su se stekli uslovi da Opština Budva preda luku na upravljanje komunalnom preduzeću”, navodi se u saopštenju gruoe građana i ribara.

Podsjećaju da je donijeta i odluka o zaključenju Sporazuma radi regulisanja prava i obaveza izmedju Opštine Budva i “Dukley Marina” DOO Budva.

“Uporedo sa svim navedenim usvojenim odukama od strane Opštine Budva, JP ‘Morsko dobro’ ne preduzima ništa po pitanju realizacije zahtjeva koji je upućen 9. februara 2023. godine prema privrednom drušvu ‘Dukey Marina’, gdje im se nalaže da predaju dio morskog dobra tj. Luku Budva shodno zaključku Vlade od 11. juna 2021., kojim je stavljen van snage zakjucak Vlade CG od 10.aprila 2017. Navedenim Zaključkom Vlade od 2021. je konstaovano da su prestali da važe privremeni ugovor o korišćenju morskog dobra od 2017., kao i prateći aneksi I i II privremenog ugovora sklopljeni 2018. i 2019. , što implicira da bivši zakupac luke nelegalno obavlja privrednu djelatnost na očigled svih državnih institucija. S obzirom na sve navedene činjenice, mi građani Budve i ribari, tražimo od direktora Morskog dobra da javno saopšti datum preuzimanja Luke Budva od strane Morskog dobra, pozivajući se na izjavu za medije od 29.marta gdje direktor Morskog dobra saopštava da je Luka Budva u sigurnim rukama i da građani nemaju razloga za brigu”, ističu u saopštenju i dodaju: „obavještavamo da bivši zakupac luke svakodnevno potražuje uplatu novčanih sredstava za izmirivanje godišnje cijene zakupa komunalnog vezapozivajući korisnike luke putem telefona uz nimalo prijatne razgovore i prijetnje da će oduzeti komunalni vez korisniku i dati nekom drugom na korišćenje. Saopštenjem za medije od 25. aprila direktor Morskog dobra je pozvao građane da nisu u obavezi da bivšem korisniku ‘Dukley Marina’ plaćaju zakup komunalnih vezova, a u slučaju potraživanja to prijave Morskom dobru. Vidimo da Morsko dobro nije stalo u zaštitu interesa građana i ispunilo sve rečeno u sopstvenim saopštenjima. Svjedoci smo da se godinama ništa nije ulagalo u infrastrukturu Luke Budva i da je ona služila bivšem zakupcu samo za ostvarivanje ličnih interesa i ekstra profita. Kao građani i korisnici luke, upućujemo apel direktoru Morskog dobra po pitanju rada i organizacije luke da jeneophodno organizovati operativni dio luke,što je i obaveza po Zakonu o lukama,mjesto zapristajanje turističkih brodova koji su registrovani za prevoz putnika,mjesto priveza plovila zasve registrovane privredne ribolovce, mjesto za prvi iskrcaj ribe, utovar i istovar ribolovnih alata, kao i obezjedjivanje dodatnog broja komunalnih vezova”, ističu u saopštenju.

U sklopu luke, kako navode, treba organizovati mjesto za prodaju ribe sa svim sanitarno tehničkim uslovima.

“Takođe želimo da upoznamo direktora MD sa stanjem lokalnog privezišta u Petrovcu i njihovim probemima koji su evidentni od kad se to priveziste izdaje u zakup od strane MD. Predlažemo da se u planiranju daljih poslovnih aktivnosti od strane MD lokalno privezište u Petrovcu tretirakao Luka Budva i iskljući iz budućih planova davanja u zakup.Zbog svega nevedenog možemo da pretpostavimo da od preuzimanja luke neće biti ništa, jer je očigledno da se u rukovodstvu Morskog dobra nastavlja stara praksa sa zaštitom interesa zakupca luke, a javnosti se u produženom trajanju plasiraju informacije da je došlo vrijeme da se luka vrati građanima. Postavljamo javno pitanje, zbog čega je direktor Mladen Mikijelj uputio Vladi dopis da se raskine sporazum o preuzimanju Luke Budva od strane Opštine Budva i kojim se to interesima
rukovodilo da se luka koja pripada svim gradjanima Budve vrati na upravljanje Vladinom javnompreduzeću. Svaki građanin Budve zna da se pitanje luke aktuelizuje sa svakim novim izbornim ciklusom i da se koristi u predizborne svrhe, a mi tražimo da se sa tom praksom konačno prestane. Mi želimo samo da se Luka Budva vrati Opštini Budva, kako bi bila isključena svakamogućnost da sjutra opet Vlada donese odluku da se taj resurs grada dodijeli nekom novomzakupcu”, zaključuje se u saopštenju.