Ratni avioni SAD i Južne Koreje počinju najveće vazdušne vježbe ikada

Ratni avioni SAD i Južne Koreje počinju najveće vazdušne vježbe ikada

Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su u ponedeljak jednu od svojih najvećih kombinovanih vojnih vazdušnih vežbi, sa stotinama ratnih aviona sa obe strane koje su izvodile lažne napade 24 sata dnevno tokom većeg dela nedjelje.

Operacija, nazvana Oluja opreza, trajaće do petka i uključivaće oko 240 ratnih aviona koji će izvesti oko 1.600 naleta, saopštile su američke vazduhoplovne snage u prošlonedeljnom saopštenju. Taj broj misija je najveći ikada za ovaj godišnji događaj, dodaje se.

Pjongjang je osudio zajedničke vežbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula. U znak protesta protiv nedavnih vežbi, Severna Koreja je lansirala rakete, izvela vazdušne vežbe i ispalila artiljeriju u more.

Saveznici kažu da je takva obuka potrebna za suprotstavljanje potencijalnim pretnjama iz Severne Koreje, koja je ove godine izvela rekordan broj raketnih lansiranja i koja je izvršila pripreme za nastavak nuklearnih testiranja po prvi put od 2017. godine.

Vigilant Storm će uključiti varijante stelt lovca F-35 iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje, između ostalih aviona. Australija će takođe rasporediti avion za punjenje gorivom za vežbe.

„(Južna Koreja) i američke vazduhoplovne snage radiće zajedno sa zajedničkim službama na izvođenju velikih vazdušnih misija kao što su bliska vazdušna podrška, defanzivna protivvazdušna operacija i vanredne vazdušne operacije 24 sata dnevno tokom perioda obuke“, saopštilo je američko vazduhoplovstvo. . „Snage za podršku na terenu će takođe trenirati procedure odbrane svoje baze i preživljavanje u slučaju napada.

Južnokorejske trupe su u petak završile 12-dnevne terenske vežbe Hoguk 22, koje su uključivale lažne amfibijske sletanje i prelaske reka, uključujući i neke vježbe sa američkim snagama.