Radni sastanak privrednika i Uprave za inspekcijske poslove: Inspektori primat treba da daju preventivnom djelovanju, a ne kažnjavanju

Radni sastanak privrednika i Uprave za inspekcijske poslove: Inspektori primat treba da daju preventivnom djelovanju, a ne kažnjavanju

U organizaciji Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) održan je radni sastanak predstavnika UPCG i Uprave za inspekcijske poslove (UIP) kojem su prisustvovali crnogorski privrednici – članovi Unije.

Događaj su otvorili predsjednik UPCG Slobodan Mikavica i direktorica UIP-a Ana Vujošević koji su tom prilikom ocijenili da današnji sastanak potvrđuje partnerski odnos i dobru praksu koju UPCG i UIP tradicionalno sprovode u susret ljetnoj turističkoj sezoni, a u cilju razmjene informacija o pravilnom sprovođenju propisanih procedura i unapređenja komunikacije između privrednih subjekata i nadležne institucije.

Sastanku organizovanom na inicijativu UPCG pristvovala je i generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović, dok su učesnici sastanka ispred UIP-a bili glavni inspektor rada i koordinator tržišne inspekcije Srđan Simović, koordinatorka za turističku inspekciju Jovana Radović i tržišna inspektorka Darka Radulović.

Uz zahvalnost na dosadašnjoj saradnji, Mikavica je u svom obraćanju ukazao na značaj otvorenog dijaloga rukovodstva UIP-a sa privrednicima i njihove spremnosti da na taj način odgovore iskazanim interesovanjima biznis zajednice.

On je ocijenio da je upravo današnji skup dobra prilika da privrednici saopšte svoje nedoumice, ali i otvoreno ukažu na probleme iz svakodnevnog poslovanja koji se tiču primjene propisa nad kojima nadzor obavljaju inspekcijske službe objedinjene u okviru Uprave za inspekcijske poslove, posebno u dijelu radne, tržišne i turističke inspekcije.

Direktorica Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević istakla je da se UIP nalazi u veoma izazovnom periodu koji karakteriše upitan način daljeg funkcionisanja i organizacije ovog organa s obzirom na informaciju Vlade o reorganizaciji. Ipak, to ne utiče na redovan rad inspekcijskih službi UIP-a, što potvrđuje i podatak o gotovo 10% više inspekcijskih nadzora izvršenih u odnosu na isti period prošle godine. Takođe, naglasila je da će aktuelni menadžment učiniti sve da obezbjedi uslove potrebne za što kvalitetniju realizaciju ljetnje turističke sezone, a u duhu transparentnosti i biti na raspolaganju privrednicima za njihova pitanja i nedoumice o primjeni propisa u redovnoj poslovnoj praksi, kako bi svi zajedno uživali jednaka prava.

U nastavku sastanka, predstavnici crnogorskih kompanija naveli su primjere nedozvoljene prakse koja naročito pogađa njihovo redovno poslovanje, a govori o izraženoj sivoj ekonomiji i postojanju nelojalne konkurencije naročito prisutne kroz rad velikog broja trgovina, uslužnih djelatnosti i online trgovina koje nisu registrovane i posluju nelegalno. Poseban problem čine i neregistrovani objekti za smještaj i izdavanje, koji na više načina ugrožavaju poslovni ambijent, čine nelojalnu konkurenciju registrovanim privrednicima, i gdje država gubi ogroman dio budžetskih prihoda. Takođe, ukazali su na barijere koje se evidentiraju kroz isrcpne i previše duge procedure potrebne za zapošljavanje i rad stranaca angažovanih u Crnoj Gori, posebno u toku ljetnje turističke sezone, problematiku koja se odnosi na odluke o radnom vremenu i sedmičnom odmoru, kao i brojna druga pitanja.

Na ocjenu da inspektori primat treba da daju preventivnom djelovanju i edukaciji privrednika, a ne njihovom kažnjavanju, direktorica UIP-a je podsjetila na svoje uvodno izlaganje i napomenula da to predstavlja jedno od osnovnih načela inspekcijskog nadzora kojim svaki inspektor treba da se vodi. U prilog tome saopštila je podatak da su u gotovo 25% nadzora izvršenih tokom 2023. godine inspekcijske službe preduzimale upravo preventivne mjere.

Najavljujući da će takva praksa biti nastavljena i u narednom periodu, predstavnici UIP-a su uputili poziv privrednicima da otvoreno i bez zadrške prijave sve uočene nepravilnosti i nedozvoljena postupanja inspektora, kako bi UIP takvu praksu mogao pravovremeno i na zakonit način da procesuira.

Sastanak je zaključen ocjenom da je današnja diskusija rezultirala brojnim važnim informacijama koje će biti od posebne koristi za dalji rad i Uprave za inspekcijske poslove i samih privrednika.

Učesnici su se saglasili da susreti ove vrste predstavljaju direktnu podršku procesima izgradnje ambijenta kojim se podstiče održivi razvoj biznisa i unapređuje privatno-javni dijalog, što je praksa na kojoj će UPCG i UIP insistirati i primjenjivati je i u narednom periodu.