Nedozvoljeni prelazak najčešći uzrok nesreća na željezničkim prugama

Nedozvoljeni prelazak najčešći uzrok nesreća na željezničkim prugama

Poraznu statistiku sa drumova, prati i ona u željezničkom saobraćaju. U proteklih šest godina na šinama je poginula 21 osoba, od čega čak 10 u prošloj godini. Osim nedozvoljenog prelaza pruge, sa aspekta bezbjednosti alarmantno je i što pružni prelazi često nisu u funkciji. Zbog svega, Ministarstvo saobraćaja pokrenulo je edukativnu kampanju “Bezbjednost počinje od tebe“.

Godišnje se na pruzi dogodi preko 50 nezgoda, koje se nerijetko završavaju fatalno. Porazna statistika pokazuje da je gotovo polovina od ukupno stradalih u proteklih šest godina na šinama poginula prošle godine.

Uzroci skoro 320 nezgoda koliko ih se u proteklih šest godina dogodilo na crnogorskim prugama su raznovrsni, a u gotovo polovini slučajeva u pitanju je prelazak kolosjeka na nedozvoljenom mjestu. Osim toga, sa aspekta bezbjednosti, alarmantno je i to što pružni prelazi često ne rade.

Rekonstrukcija pruge i pružnih prelaza trebalo bi da počne sredinom naredne godine, a ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović najavljuje i postavljanje zaštitne ograde na željezničkoj stanici u Podgorici kako bi se spriječio prelazak šina . U međuvremenu, nadležni će, u okviru kampanje “Bezbjednost počinje od tebe“ raditi na podizanju svijesti kod građana, ali i vozača.