Proizvođač lijekova protiv raka Clovis označava mogući bankrot

Proizvođač lijekova protiv raka Clovis označava mogući bankrot

Američki proizvođač lekova Clovis Oncologi (CLVS.O) izjavio je u srijedu da će vjerovatno podneti zahtjev za bankrot „u vrlo kratkom roku“, pošto se kompanija bori da proda svoj lijek protiv raka Rubraca.

Prodaja Rubrace, jedinog odobrenog leka Clovis-a, pogođena je poslednjih godina pojačanom konkurencijom rivalskih tretmana za rak jajnika, a dijelom i nižim dijagnozama raka tokom karantina vezanih za COVID.

Prodaja Rubrace pala je za 10% na 148,8 miliona dolara u finansijskoj 2021. godini, u poređenju sa 164,5 miliona dolara godinu dana ranije.

Clovis sa sedištem u Koloradu takođe je istakao buduću regulatornu nesigurnost oko Rubrace, pošto se zdravstveni regulatori sve više fokusiraju na podatke koji pokazuju da tretmani raka pomažu da se produži preživljavanje pacijenata.

Ranije ove godine, Klovis je povukao lek Rubraca kao treću liniju lečenja u Evropi i Sjedinjenim Državama nakon što podaci iz studije u kasnoj fazi nisu pokazali da je lijek poboljšao ukupno preživljavanje.

Drugi lekovi iz AstraZeneca Plc (AZN.L) i GSK Plc (GSK.L) koji pripadaju istoj klasi tretmana takođe su se suočili sa sličnim ispitivanjem.

„Čini se sve malo vjerovatnijim da će dodatno finansiranje biti dostupno pod prihvatljivim uslovima ili uopšte van stečajnog procesa iz poglavlja 11“, rekao je Klovis u podnesku.

Akcije Clovisa, koje su imale tržišnu kapitalizaciju od 141,59 miliona dolara na zatvaranju u utorak, oslabile su 71,9% na 28 centi u srijedu.