Približno isti broj za upis na Biotehničkom fakultetu i ove godine: BTF – okosnica razvoja crnogorske poljoprivrede

Približno isti broj za upis na Biotehničkom fakultetu i ove godine: BTF – okosnica razvoja crnogorske poljoprivrede

Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore je prava adresa za sve one koji se žele baviti poljoprivredom i proizvodnjom hrane, odnosno gajenjem biljaka, životinja i prehrambenim tehnologijama, te žele postati inženjeri, magistri ili doktori poljoprivrednih nauka. Očekuje se da će ove godine biti raspisan približno isti broj kao i prethodnih godina za studijske programe, i to na akademskim studijama u Podgorici 60 mjesta Biljna proizvodnja i 35 Animalna proizvodnja, zatim po 30 mjesta na primijenjenim studijama Mediteransko voćarstvo u Baru i Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje u Bijelom Polju.

Za upis na ovaj fakultet nije potrebno polaganje prijemnog ispita, a sistem rangiranja prijavljenih kandidata je definisan Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore. Prohodne su gimnazija i sve sve četvorogodišnje srednje stručne škole.

Biotehnički fakultet nudi programe koji obrazuju stručnjake za savremenu poljoprivredu, gdje je jedan od najvećih izazova – proizvoditi dovoljno hrane koja je besprekorna s aspekta kvaliteta, i bezbjedna po potrošače. U tom pogledu, svi studijski programi su po svom konceptu kompatibilni sa većinom evropskih obrazovnih sistema.

Pored nastavno – obrazovne djelatnosti, Biotehnički fakultet ima veoma dobro razvijenu naučnoistraživačku i stručno-savjetodavnu djelatnost, sa tradicijom dužom od osam decenija. Tradicija datiraju još od 1937. godine kada je osnovana Državna ogledna stanica za južne kulture u Baru. Tokom godina, kroz različite transformacije institucija koje su pretežno usmjerene ka unapređenju poljoprivrede, šumarstva i drugih oblasti, razvoj kulminira u formiranje visokoobrazovne institucije 2008. godine. Decenijama unazad i danas, kao važna članica Univerziteta Crne Gore, čini okosnicu razvoja crnogorske poljoprivrede. U godini jubileja Univerziteta Crne Gore, pod motom Luča budućnosti i sloganom FuturUM, BTF je usmjeren ka budućem razvoju oslonjenu na nauku i obrazovanje.

Veoma važnu naučnu i nastavnu bazu Biotehničkog fakulteta predstavljaju brojne laboratorije i ogledna imanja u Podgorici i Baru. Na oglednom imanju „Lješkopolje“ u Podgorici, na površini oko 35 ha su vinogradi, voćni zasadi, plastenici, kao i vinski podrum koji je najstariji u Crnoj Gori. U vinskom podrumu se proizvodi lozova rakija i razna vina, koja su na tržištu odavno prepoznata kao Institutova loza i vina. Vina iz skoro svih berbi u posljednjih petnaestak godina dobitnici su na prestižnim sajmovima zlatnih medalja i pehara. Osim toga, i studenti se obučavaju da proizvode, tzv. ,,studentska vina“, i na taj način prolaze kroz sve faze proizvodnje (od njive do trpeze). Na oglednom imanju nalazi se i jedna od najbrojnijih kolekcija domaćih, odomaćenih i introdukovanih sorti vinove loze na Balkanu, koja broji 442 genotipa vinove loze, a na oglednom imanju u Baru nalaze se kolekcioni zasadi i rasadnik suptropskih voćnih kultura.

Fakultet pruža brojne laboratorijske usluge za široki spektar korisnika, kao što su sertifikacija sjemena, kontrola i nadzor registrovanih rasadnika, analiza kvaliteta vina, kontrola kvaliteta mlijeka i mlječnih proizvoda, kontrola kvaliteta i panel za maslinovo ulje, kao i sve analize iz domena zaštite zdravlja bilja.