Potpredsjednik Evropskog parlamenta uhapšen u slučaju nezakonitog lobiranja Katara

Potpredsjednik Evropskog parlamenta uhapšen u slučaju nezakonitog lobiranja Katara

U Briselu je u petak uveče uhapšena jedna od potpredsednica Evropskog parlamenta, članica grčkih socijalista Eva Kaili u slučaju nezakonitog lobiranja Katara u instituciji EU.

Ovo je AFP-u preneo izvor blizak istrazi, prenosi „Evropska pravda”.

Ranije su u tom slučaju uhapšene četiri osobe, među kojima i pomoćnik evropskog poslanika iz grupe socijalista i demokrata, koji je kolega Kajli, i bivši poslanik u Evropskom parlamentu iz Italije Pjer-Antonio Panceri, takođe socijalista.

Druga dvojica uhapšenih su direktor jedne nevladine organizacije i sindikalni lider italijanskog porekla.

Kako je ranije saopšteno, u Briselu i okolini izvršeni su pretresi i hapšenja u okviru istrage o delovanju „zločinačke organizacije, korupcije i pranja novca“. Konkretno, policajci su zaplenili oko 600.000 evra u gotovini, mobilnih telefona i kompjuterske opreme.

Prema kancelariji belgijskog saveznog tužilaštva, jedna od zemalja Persijskog zaliva kontaktirala je zvaničnike Evropskog parlamenta „sa jakom političkom i/ili strateškom pozicijom“ i lobirala za njihove interese slanjem „značajnih suma novca“ i „važnih poklona“ .

Prema pisanju medija, posebno AFP, reč je o Kataru, gde je trenutno u toku Svetsko prvenstvo. Domaćinstvo velikog sportskog događaja u Kataru postalo je predmet kontroverzi zbog položaja radnika migranata, kao i ograničenja za LGBT predstavnike i navijače uopšte.