Pokret Naprijed: Podržati promjenu zakona kojim bi se omogućio direktan izbor gradonačelnika Podgorice

Pokret Naprijed: Podržati promjenu zakona kojim bi se omogućio direktan izbor gradonačelnika Podgorice

Pokret Naprijed apelovao je na građane i institucije da podrže promjenu zakona kojim bi se omogućio direktan izbor gradonačelnika Podgorice, ali i Prijestonice i svih ostalih opština.

Kazali su da je trenutni sistem, u kojem se gradonačelnik bira unutar Skupštine grada, odnosno opštine, „nije u potpunosti u skladu sa demokratskim principima koje zaslužujemo“.

Ističu da ovako postavljen mehanizam često ne reflektuje volju građana, već volju političkih partija i koalicija.

„Direktan izbor gradonačelnika će omogućiti građanima da sami odluče ko će ih voditi, bez političkih postizbornih dogovora iza zatvorenih vrata. Iz mnogih primjera u Crnoj Gori vidimo da se građani nepotrebno iscrpljuju izlaskom na izbore koji ne rezultiraju političkim dogovorom, što bi se izbjeglo primjenom ovakvog zakonskog rješenja“, navodi se u saopštenju.

Kazali su da „smo svjedoci“ da su gradonačelnici često taoci partijskih trgovina i da više računa vode o tome kako da zadovolje potrebe i kalkulacije političara, a mnogo manje razmišljaju o građanima i njihovim potrebama.

„Građani bi u slučaju direktnog izbora znali ko je kandidat i odlučivali bi na osnovu konkretnih planova za razvoj grada. Ovakav način izbora bi povećao odgovornost izabranog gradonačelnika, jer bi on, odnosno ona direktno odgovarali za svoje odluke pred građanima koji su ih izabrali“, piše u saopštenju.

„Većina evropskih metropola praktikuje direktan izbor gradonačelnika, što se pokazalo kao uspješan model koji doprinosi stabilnosti i efikasnosti lokalne uprave. Podgorica, kao glavni grad Crne Gore, treba da slijedi ovaj primjer kako bi se osigurala moderna, efikasna i demokratska uprava koja reflektuje volju njenih građana“, zaključuje se.