Otac i sin nestali u poplavama koje su pogodile sjevernu Albaniju

Otac i sin nestali u poplavama koje su pogodile sjevernu Albaniju

Otac i sin su nestali u Albaniji u nedjelju nakon što je njihov automobil odneo u reku tokom poplava na sjeveru zemlje, jer su jake kiše navele hitne službe da evakuišu ugrožene.

Djevojčica koja je takođe bila u automobilu koga je zahvatio tok nabujalog potoka uspela je da pobjegne, saopštila je policija.

„Protok vode je odneo djevojčicinog oca i njenog brata, a policija radi na pronalaženju nestalih muškaraca“, saopštila je albanska policijska služba na svojoj Fejsbuk stranici, na kojoj se vidi kako spasioci pokušavaju da izvuku automobil iz vode.

Neke škole su zatvorene u pogođenim područjima, a albanske službe hitne pomoći počele su da evakuišu ljude u blizini grada Skadra zbog opasnosti od poplava.

Albanija, koja svu svoju domaću proizvodnju električne energije oslanja na hidroelektrane, doživela je najgoru sušu u godinama tokom 2022. godine, što je primoralo vladu da uvozi više struje.

Državna elektroprivreda KESH saopštila je da je kiša u protekla 24 sata punila njene rezervoare i iako je proizvodila punim kapacitetom, takođe je morala da ispusti još vode kako bi dve svoje brane bile bezbjedne.