OŠ „Njegoš“ u Kotoru postaje energetski efikasna škola

OŠ „Njegoš“ u Kotoru postaje energetski efikasna škola

Učenici osnovne škola “Njegoš” u Kotoru uživaće u kompletno rekonstruisanoj i energetski efikasnoj školi, zahvaljujući projektu “Promocija energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori” koji finansira KfW i EU kroz zajam i bespovratna sredstva uz državni doprinos same Crne Gore. Projekat vrijedan 60 miliona eura sprovodi Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore. Renoviranu školu su obišli ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović. Pored škole u Kotoru, u prvoj fazi projekta rekonstruisane su i škole “25. maj” u Tuzima, kao i Srednja ekonomsko ugostiteljska škola u Nikšiću.

“Posebna emocija za mene je povratak u rodni grad, gdje sam proveo lijepo i bezbrižno detinjstvo. Veliko mi je zadovoljstvo što danas sa pozicije ministra energetike i rudarstva mogu makar malo doprinijeti da nove generaciju mogu imati dobre i kvalitetne uslove za sticanje obrazovanja. Ja sam učio osnovnu školu Njegoš u Škaljarima, koja je tada bila primjer i najsavremenije škola u Crnoj Gori i šire, zato što je to bila donacija francuske vlade, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio zemlju 1979 .godine. Pošto sam ja imao najbolje uslove za rad, onda je red da na neki način i izvratim”, rekao je Mujović.

Ovo je, dodao je, zajednički program dva ministarstva.

“Ideja nam je da zaista napravimo ono što često volimo reći, od škole topli dom. Sa druge strane, želimo da ukažemo djacima na značaj energetske efikasnosti. Mislim da je uzrast osnovaca „najplodnije tlo“ da se usvoje neki principi energetske efikasnosti. Trebalo bi ih učiti da nije lijepo uključiti klimatizaciju, a ostaviti otvorena vrata i prozore, da nije dobro napustiti objekat, a ne ugasiti rasvjetu. Treba ih učiti koliko su važna korišćenja energetski efikasnih aparata. Konačno, sve bi im to trebalo objasniti na način da, ukoliko se tako budu ponašali, njihovi roditelji će uspjeti da uštede neki novac. Taj novac će kasnije moći da iskoriste da im kupe neku lijepu trenerku, neku lijepu loptu ili neki sportski rekvizit. Veliko je zadovoljstvo danas biti ovdje i želim da rad u renoviranoj školi bude srećan i uspešan, a da ovome gradu ostane ono što je oduvijek bilo – simbol otmenosti i gospodstva”, istakao je Mujović.

Ministarka Jakšić Stojanović navela da je u pitanju projekat koji realizuje Ministarstvo energetike i rudarstva u saradnji sa KfW bankom.

“Projekat podrazumijeva promociju programa energetske efikasnosti u obrazovnim objektima širom Crne Gore. Osim ovog objekta, u prethodnoj fazi je izvršena potpuna rekonstrukcija Ekonomsko- ugostiteljske škole u Nikšiću, kao i Gimnazije „25.maj“ u Tuzima. Vrijednost projekta za sve tri škole je 5.8 miliona eura. Kada je u pitanju Osnovna škola „Njegoš“, vrijednost završenih radova je 1.9 miliona eura”, rekla je ministarka.

Radovi su, osim rada na krovnoj konstrukciji i uređenju fasade, podrazumijevaju i ugradnju potpuno novog sistema grijanja, koji je energetski efikasan i kao takav, obezbjeđuje brojne benefite samoj obrazovnoj infrastrukturi.

“Takođe je važno da kažemo da su sprovedeni i određeni radovi na samom enterijeru objekta. Sada ide i tender za nabavku potpuno novog inventara, ne samo za ovu školu, već i za sve vrtiće, osnovne i srednje škole u Crnoj Gori. Ukoliko sve bude bilo kako treba, nadamo se da ćemo u toku ljeta imati potpuno novi inventar, odnosno potpuno novi nameštaj kako u ovoj, tako i u svim drugim školama u Crnoj Gori”, rekla je ministarka.

Ona je pomenula i rekonstrukciju i nadogradnju vrtića u naselju Tabačina, u okviru EIB projekta.

“Tender ćemo uskoro raspisati, tako da se nadamo da ćemo do kraja godine imati izabranog izvođača i da ćemo imati mnogo bolje kapacitete, kada je u pitanju naša najmlađa populacija u opštini Kotor. Iskoristila bih priliku da pomenem da se ovaj projekat energetske efikasnosti nije završio sa ove tri škole. Planirano je, da u narednom periodu, nadam se već od juna mjeseca, krenemo sa rekonstrukcijom još sedam škola širom Crne Gore. Tenderski postupak, druga faza, se završava, tako da se ja nadam da će Crna Gora ove godine biti jedno veliko gradilište kada je u pitanju obrazovna infrastruktura i da ćemo mnoge gradove obradovati rekonstruisanim o novim objektima koji će ponuditi bolje uslove za školovanje naših najmlađih”, kazala je Jakšić Stojanović.

Direktorica OŠ Njegoš Tamara Radonjić kazala je da je poznato da je škola Njegoš prošla kroz program Unapredjenje energetske efikasnosti u javnim zgradama.

“Bio je to izazovan period za nastavu i učenje. 5.7. je započet projekat, trajanje radov je bilo predviđeno do 5.12. Prolongiralo se do posle Nove godine, međutim nastavnici, učenici i njihovi roditelji imali su strpljenja i ja im se ovim putem zahvaljujem. Mi smo u septembru imali online nastavu. Za našu školu je to bilo prilično jednostavno, jer smo digitalna škola i unapređene su kompetencije kako nastavnika, tako i naši učenici znaju kako se realizuje ovaj vid nastave. Međutim, za upravu je bilo izazovno raditi pet različitih rasporeda, kombinovati prvu i drugu i treću smenu, koristiti odijeljenje u Škaljarima”, rekla je Radonjić.

Informisala je ministarku da ovo odijeljenje nije bilo uključeno u ovaj program i da će to biti nešto sa čime ćemo se suočiti u budućnosti da i taj dio prostora obezbjede.

“Što se tiče ove zgrade osnovne škole Njegoš, vrijednost projekta je 1.9 miliona eura. U okviru tog projekta uradjena je sanacija krova, nov sistem grijanja sa toplotnim pumpama, otvori na zgradi su bili drveni, sada su PVC bravarija koja je štedljivija više u odnosu na drvenu. Osim što svi vide benefite da su bolji uslovi za rad, da je učenicima udobnije, da nastavnici motivisaniji rade, ovaj program ne donosi samo takvu vrstu udobnosti nego i uštedu energije. Samim tim i zgrada je održiva, a i negdje utičemo pozitivno na prirodnu sredinu i naravno energiju kju treba da koristimo, odnosno da energetske izvore koristimo na štedljiviji način. Ukupno škola broji 910 učenika, i 80 zaposlenih od toga je nastavnika – 60”, zaključila je Radonjić.