Drakić: ASK bukvalno NE POSTOJI  zbog suspenzija, na oglas za Savjet prijavilo se DEVET KANDIDATA

Drakić: ASK bukvalno NE POSTOJI zbog suspenzija, na oglas za Savjet prijavilo se DEVET KANDIDATA

Privođenje direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović kulminacija je lošeg upravljanja aktuelnog menadžmenta već duži period, smatraju u Sindikatu ASK-a.

U emisiji Vox populi na Televiziji Nikšić predstavnici ove sindikalne organizacije istakli su da je menadžment urušio instituciju svojim postupcima prema zaposlenima, zloupotrebom resursa i posebno selektivnim postupanjem.

„Naša strahovanja i sumnje da postoji korupcija unutar ASK-a su bila opravdana. Niko od menadžmenta nije razumio šta treba Agencija da radi već su koristili svoje pozicije kako bi zadovoljili materijalne prohtjeve. Trebaće dosta vremena da, uz pravilan rad, Agencija dođe do toga da joj se vjeruje i da počne da isporučuje rezultate“, kazao je predsjednik Sindikata ASK-a Dušan Drakić, prenosi portal RTNK.

Dodaje da je presedan da je svaki peti službenik suspendovan, te da Agencija već deset mjeseci funkcioniše bez Savjeta, na šta su više puta upozoravali.

Neophodno je kako navodi promtno reagovanje skupštinskog Odbora za antikorupciju.

„Agencija bukvalno ne postoji i ne može isporučiti rezultate, zbog brojnih suspenzija. Ono što je srećna okolnost jeste da je oglas za Savjet raspisan, prijavilo se devet kandidata. Sad je sve na skupštinskom Odboru za antikorupciju. On može već tokom ove nedjelje da izvrši intervjue i da naredne sedmice izabere Savjet, kako bi se organizovao rad unutar Agencije. Mi smo sada u situaciji da, čak i da direktorica Perović hoće da podnese ostavku- nema kome, jer nemamo Savjet „, kazao je Drakić

Čan sindikata Bulat Bulatović rekao je da je tokom mandata direktorice Perović došlo do brojnih zloupotreba, na šta je Sindikat više puta upozoravao nadležne institucije.

„Tu je bilo kršenja ljudskih prava u Sindikatu, na šta smo više puta ukazivali. Za sve imamo i dokaze. Motiv je bila sistematizacija, ali i prije toga smo ukazivali na brojne zloupotrebe. Najprofesionalnije ljude u Agenciji je unizila tom sistematizacijom. Dolaskom gđe Perović očekivalo se da neće biti selektivnosti, međutim svaki njen korak je bio suprotan. Savjet nije želio da reaguje, ali ni da čuje probleme, zato što je bio korumpiran, za šta takođe imamo dokaze“ , kazao je on.

Bulatović kaže da će istrajati u svojoj borbi, jer je ključni zadatak Agencije da prevenira korupciju. Ipak, upozorava da je sada u Agenciji pravni vakum bezvlašća.

„Ostala je pustahijska družina gđe Perović, jer ona nije mogla sve sama da uradi iako je najveći teret odgovornosti na njoj. Ona je uz pomoć tih ljudi ugušila Sindikat“ , poručio je Bulatović.

Iz Sindikata poručuju da je neophodno da se i oni uključe u izradu teksta Zakona o sprečavanju korupcije.

Perović je 19. aprila puštena da se brani sa slobode, nakon što je saslušana kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše.

Ona ja uhapšena 17. aprila, a Specijalno državno tužilaštvo je tereti da je zloupotrijebila službeni položaj i sebi i drugima nezakonito pribavila imovinsku korist u iznosu od više od 60.000 eura, u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine.