Đoković ima male šanse učestvovanja na US Openu

Đoković ima male šanse učestvovanja na US Openu

Čini se da su male šanse Novaka Đokovića da dobije dramatičan kasni ulazak na US Open nakon što su informacije o putovanju u Americi još uvek uključivale obaveznu vakcinu protiv Covid-19 za nedržavljane.

Američki centri za kontrolu i zaštitu bolesti (CDC) objavili su „ažurirana“ pravila u srijedu, 24. avgusta, iako je mandat vakcine još uvek bio na snazi za strane putnike.

„Državljanin koji nije državljanin SAD, imigranti koji nisu američki: Morate pokazati dokaz da ste u potpunosti vakcinisani primarnom serijom prihvaćene vakcine protiv Covid-19 pre nego što se ukrcate na let za Sjedinjene Države. Primjenjuju se samo ograničeni izuzeci“, navodi se u paragrafu na veb stranici nacionalne agencije za javno zdravlje.

Đoković, 35, se nadao da bi CDC mogao da promeni svoje smernice nakon što je poslednjih nedelja ublažio neke zahteve Covid-a.

Pre četvrtka, na veb lokaciji agencije je pisalo da „pregleda ovu stranicu kako bi se uskladila sa ažuriranim uputstvima“.

Srpska zvezda je nastavila u potpunosti da trenira za US Open, koji počinje sledeće nedelje.

Sam turnir nema vakcinalni mandat za igrače, ali organizatori su rekli da poštuju pravila američke vlade.

Uprkos ovoj situaciji, Đoković će i dalje biti uključen u žreb u četvrtak, iako izgleda da su njegove šanse da zaigra gotovo nikakve.

Sportski novinar Sem Strit je tvitovao da je vest iz CDC-a „verovatno to“ u smislu mogućnosti da Đoković osvoji turnir.

Na drugom mestu, američki novinar Klej Trevis nagovestio je da bi to ipak moglo da se „prevari“ s obzirom da se Đoković nije formalno povukao.

Đoković je ponovio posle trijumfa na Vimbldonu prošlog meseca da nije voljan da promeni svoj stav i da bude uboden protiv korona virusa, čak i ako je to značilo da propusti šansu da doda svoju 21 grend slem titulu.

Đoković je propustio Australijan open početkom godine nakon što je deportovan iz zemlje u nizu zbog svog vakcinalnog statusa. Takođe je bio primoran da preskoči nekoliko visokih događaja u Severnoj Americi, uključujući Masters u Sinsinatiju i Kanadski open ranije u avgustu.

Situacija je izazvala kritike nekih istaknutih teniskih ličnosti, uključujući američku legendu Džona Mekinroa. Sedmostruki pobednik grend slema opisao je stav američke vlade kao „šalu“ i optužio političare da im se „previše smetaju“.

Još jedan znak da će trostruki šampion Njujorka Đoković sigurno propustiti ovogodišnji događaj, on je bio odsutan sa postera pre turnira koji su organizatori podelili ove nedelje.

Branilac titule Daniil Medvedev iz Rusije – koji je pobedio Đokovića u prošlogodišnjem finalu – biće prvi nosilac na Flushing Meadovs-u.

Četvorostruki pobednik Rafael Nadal takođe će biti prisutan nakon što se vratio sa teške povrede stomaka zbog koje je isključen iz polufinala Vimbldona.

Drugi svetski teniser Aleksandar Zverev neće biti u postavi, međutim, nakon što nije uspeo da se vrati u potpunu kondiciju nakon operacije skočnog zgloba nakon povrede na Otvorenom prvenstvu Francuske u junu.