Đoković savladao Medvedeva i zadržao pobjednički rekord na ATP finalu

Đoković savladao Medvedeva i zadržao pobjednički rekord na ATP finalu

Novak Đoković je prošao kroz tri seta protiv Daniila Medvedeva na ATP finalu u Torinu, iako je naporna priroda takmičenja bila manje nego idealna za Srbina uoči polufinala turnira za manje od 24 sata.

Već zagarantovan za plasman u poslednja četiri turnira za završetak sezone, nakon što je ove nedelje pobedio u svoja prva dva meča u krugu, Đoković je obezbedio da završi grupnu fazu sa savršenim rezultatom sa svojih 6-3 6-7 (5-7). ) Pobeda Medvedeva 7-6 (7-2) u petak.

Ali brutalno natezanje konopa koje je trajalo više od tri sata možda je bilo manje nego idealna priprema za Đokovića pre nego što se u subotu u polufinalu na Pala Alpitouru igra protiv Amerikanca Tejlora Frica.

Fric će biti mnogo odmorniji nakon što je u četvrtak izborio mesto u nokaut fazi pobedom nad Kanađaninom Feliksom Ože-Alijasimom.

Pošto je već video da se njegove šanse za polufinale završavaju sa dva poraza u grupnoj fazi, Medvedev je u velikoj mjeri igrao za ponos protiv Đokovića.

Ali Rus je imao povratnu pobjedu kada je servirao za meč pri rezultatu 5-4 u trećem setu, nakon što je prekinuo Đokovićev servis u titaničnom 15-minutnom gemu.

Ali baš kao što je to uradio protiv Stefanosa Cicipasa ranije ove nedjelje, Medvedev je propustio priliku kada je Đoković vratio na nivo od 5-5, pre nego što je preuzeo kontrolu u tajbrejku.

Đoković ostaje na putu za šestu titulu ATP finala – što bi izjednačilo s rekordom Rodžera Federera – ali ono što bi za Srbina bila prva od 2015.

Medvedev, koji je bio šampion turnira 2020. i poraženi finalista prošle godine, ostavlja Torino bez pobede u svoja tri meča, ali je u velikoj meri odigrao svoju ulogu u očaravajućoj „Crvenoj grupi“.

„Daniil i ja smo imali nekoliko bitaka u prošlosti i znao sam po ulasku u meč danas da će to biti njegov poslednji meč u sezoni i da ne bi želeo da završi sa porazom“, rekao je Đoković o trileru u Torino, pošto je popravio na 8-4 u svom rekordu sa Medvedevim.

„Mogu da pronađem poslednju kap energije da se vratim u meč. Na 4-5 uspeo sam da pročitam njegov servis i dobro predvidim i doveo sam se u dobru poziciju. Počeo sam veoma dobro u taj-brejku.

„Teška tri meča za njega, izgubio je 7-6 u trećem u sva tri meča. Nije lako, ali on je neverovatan igrač. Veoma ga poštujem i kakva je velika bitka.”

Kasnije u petak, poslednje mjesto u polufinalu biće odlučeno kada će Rus Andrej Rubljov savladati Grka Cicipasa, pri čemu su obojica ostvarili jednu pobedu u dosadašnja dva meča u grupi.

„Zelena grupa“ je završena u četvrtak kada je Amerikanac Fric pobedio Ože-Alijasima i izborio polufinale sa Đokovićem.

Norvežanin Kasper Ruud je već obezbjedio mjesto na fajnal-foru, ali je izgubio poslednji meč grupne faze u uzastopnim setovima od već eliminisanog Rafaela Nadala.

Polufinale se igra u Torinu u subotu, pre finala u nedjelju.

Đoković je ostao jedini čovek koji je neporažen na turniru, a ukoliko osvoji titulu, 21-struki osvajač grend slem turnira može da zaradi sjajnih 4,74 miliona dolara kao neporaženi šampion.