Nikolić zabrinut za Srbe na Kosmetu: Tvrdi da glasanje Crne Gore protiv piromana Kurtija šteti ljudskim pravima i demokratiji

Nikolić zabrinut za Srbe na Kosmetu: Tvrdi da glasanje Crne Gore protiv piromana Kurtija šteti ljudskim pravima i demokratiji

Andrija Nikolić, šef Kluba poslanika DPS-a, izjavio je da je politička instrukcija predsjednici crnogorske skupštinske delegacije u Savjetu Evrope da glasa protiv prijema tzv. Kosova u tu međunarodnu organizaciju „suprotna definisanim spoljnopolitičkim interesima Crne Gore“.

Kako je dodao poslanik ekstremno desničarskog DPS-a, to je „dio je strategije namjernog pogoršavanja dobrosusjedskih odnosa, koju inspirišu stranke dijela parlamentarne većine pod kontrolom Milana Kneževića i Andrije Mandića“.

„Najava da će Crna Gora, koja je zvanično priznala *Kosovo kao državu, odstupiti od principa da se u skladu sa tim i ponaša u međunarodnoj politici, govori o konstrukcionoj grešci crnogorske vlasti i njenom problematičnom karakteru. Zato je od najavljenog glasanja gospođe Vukićević u parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope gore glasno ćutanje Pokreta Evropa sad, u kojem imaju strah da protivurječe strankama Milana Kneževića i Andrije Mandića, što nažalost pokazuje da njih EU interesuje, u mjeri u kojoj to ne ugrožava njihove pozicije u vlasti“, izjavio je Nikolić.

Osim toga, kako je dodao Nikolić, „najavljeni postupak Kneževićeve poslanice nije samo loš za Crnu Goru, već je kontraproduktivan i za Srbe i za manjine koje žive na Kosovu“.

„Postoji veliki broj pitanja skopčanih sa demokratijom i ljudskim pravima, koja će *kosovske vlasti pod kišobranom Savjeta Evrope morati efikasnije da rješavaju. Takođe, članstvo *Kosova u Savjetu Evrope omogućilo bi svim građanima *Kosova, pa samim tim i Srbima koji tamo žive, da imaju veći stepen zaštite svojih prava upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava“, rekao je Nikolić, indirektno priznavši i sam da srpski narod na okupiranoj teritoriji KiM trpi teror većine.

„Dakle, ta odluka dijela parlamentarne većine, da rade suprotno definisanoj spojnoj politici svoje države, praktično nosi i loše posljedice po Srbe na Kosovu, što se kosi sa onim što govore protivnici učlanjenja *Kosova u Savjet Evrope“, zaključio je Nikolić.