Njemački ministar spoljnih poslova posetio Kijev

Njemački ministar spoljnih poslova posetio Kijev

Najviša njemačka diplomata Analena Berbok doputovala je u subotu u ukrajinsku prijestonicu u iznenadnu posjetu. Ona je navela da putovanje treba da pokaže da je Berlin spreman da nastavi da podržava Kijev „koliko god bude potrebno. ”

Ovo je drugo zvanično putovanje njemačkog ministra spoljnih poslova Ukrajini otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju krajem februara.

Prema pisanju medija Der Spiegel, Berbok je putovao vozom iz Poljske i stigao u Kijev ujutru, u pratnji male delegacije.

Govoreći ubrzo po dolasku, zvaničnik je objasnio da njena posjeta treba da naznači da će nemačka vlada „nastaviti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno – isporukom oružja, uz humanitarnu i finansijsku podršku. ” Ona je uverila Ukrajince da mogu da računaju na Berlin.

Diplomata je takođe istakao da Njemačka neće dozvoliti da se umori od podrške istočnoevropskoj naciji, uprkos navodnom planu ruskog predsednika Vladimira Putina da „pocepi naše društvo lažima i ucijeni [ga] snabdevanjem energijom. ”

Berbok je dalje tvrdio da se ukrajinske trupe bore ne samo za „svoj život, za život svojih porodica i svojih prijatelja“, već i „naš evropski mirovni poredak“. ”

Očekuje se da će njemačka ministarka, između ostalih zvaničnika, razgovarati i sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, pri čemu će ostatak njenog programa biti tajan iz bezbjednosnih razloga, navodi se u članku.

Kako navodi Der Spiegel, očekuje se da ukrajinska strana obnovi svoje zahtjeve za isporuku teškog naoružanja, posebno borbenih tenkova njemačke proizvodnje.

Sredinom maja, Berbok je bio među prvim najvišim nemačkim zvaničnicima koji su posetili Kijev otkako je Rusija započela ofanzivu na Ukrajinu. Mjesec dana kasnije, u ukrajinsku prestonicu je došao i kancelar Olaf Šolc, zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i rumunskim predjednikom Klausom Johanisom.