Njemačka je preduzela korak ka legalizaciji „rekreativne“ upotrebe kanabisa

Njemačka je preduzela korak ka legalizaciji „rekreativne“ upotrebe kanabisa

Nemačka vlada se generalno složila da legalizuje „rekreativnu“ upotrebu kanabisa za odrasle.

Kako prenose AFP i nemačko izdanje The Local, to je na brifingu izjavio ministar zdravlja Karl Lauterbah.

„Savjezna vlada je danas usaglasila ključne odredbe za kontrolisanu distribuciju kanabisa odraslima za rekreativnu upotrebu“, rekao je ministar.

Predložene izmjene zakonodavstva bi značile da se kanabis i aktivni sastojak tetrahidrokanabinol ne bi klasifikovali kao droge; kupovina ili posedovanje do 30 grama kanabisa neće se smatrati prekršajem, niti će se ograničeno uzgajanje kanabisa kod kuće.

Planirano je da se prodaja kanabisa punoletnim osobama omogući preko specijalizovanih prodavnica sa licencom i eventualno apoteka.

Prethodno su u masovnim medijima objavljeni detaljniji nacrti plana, gde se, međutim, govorilo o ograničenju do 20 grama.

Vladajuća koalicija Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i Slobodnih demokrata smatra da bi takva legalizacija stvorila sigurniju alternativu za one koji trenutno kupuju kanabis na crnom tržištu i smanjila prihode organizovanih kriminalnih grupa.

Istovremeno, još ne postoji nacrt zakona za sprovođenje ovog plana, a nacrt neće biti predstavljen sve dok se detaljno ne razjasni da predložene ideje neće biti u suprotnosti sa evropskim zakonodavstvom.

Medicinski kanabis je legalizovan u Njemačkoj 2017. godine, uz brojne stroge mjere zaštite.