Nastavlja se srbomrzačka politika: Medijsko „čerečenje“ Daria Vraneša zbog proslave Dana državnosti Srbije

Nastavlja se srbomrzačka politika: Medijsko „čerečenje“ Daria Vraneša zbog proslave Dana državnosti Srbije

Opština Pljevlja organizovaće svečanu akademiju kojom obilježava Dan državnosti i Dan ustavnosti Srbije. Događaj, na koji poziva predsjednik Opštine Dario Vraneš, biće održan 14. februara u 19 sati u sali Centra za kulturu u Pljevljima – dan uoči zvaničnih datuma proslave državnog praznika.

To je naravno bio povod da predsjednike opština, poslanike i funkcionere iz redova DPS-a, SDP-a i SD-a osokole da ponovo krenu u rafalnu paljbu ka svemu što ima prefiks srpski.

Naravno, po dobroj i ustaljenoj praksi, ovim strukturama ne smeta kada se slavi Dan bošnjačkog, hrvatskog niti albanskog naroda, niti će im smetati širenje zastava nacionalnih manjina, protiv čega naša redakcija nema ništa protiv, ali je svakako interesantno da će sve što ima veze sa Srbijom, bilo to trobojka, jezik ili Srpska pravoslavna crkva naići na javnu osudu ovih struktura potpomognuto njihovim medijskim glasilima.

„U Pljevljima proslavljamo 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od Sretenjskog ustava. Poslije Božića, Vaskrsa i Vidovdana najznačajni dan za cijeli srpski narod. Treba da ga proslavlja cijeli srpski narod od Australije do Amerike“, naveo je Vraneš u odgovoru Pobjedi uz koji je poslao i pozivnicu za događaj i učesnike.

Naravno, ko će drugi biti prvi po reakciji do bivši imam Islamske zajednice u Pljevljima Samir Kadribašić.

„Državo, čekamo reakciju na ovaj direktni udar na Ustav i zakone. Jakove Milatoviću, Milojko Spajiću, Specijalno državno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, ako ovo dozvolite, neka nas nema ni jednoga“, naveo je Kadribašić na društvenoj mreži X.

Reagovali su i iz opštinskog odbora Demokratske partije socijalista odakle smatraju da se crnogorskim građanima na najslikovitiji način šalje poruka da nosioci vlasti u Pljevljima, na čelu sa Dariom Vranešom, i Nova srpska demokratija, kao glavni konstituent vlasti na lokalnom i državnom nivou, ne poštuju niti drže do pravnog poretka i Ustava Crne Gore, a samim tim ni do nezavisnosti i suverenosti naše države.

Ukazuju da proslavom 220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava, predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, „izvođenjem radova pogubnih agendi koje su dovodile do sukoba na prostoru bivše Jugoslavije“, još jednom grubo produbljuje podjele i stvaranje sve veće distance među građanima Pljevalja.

„Proslavom 220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava, predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, izvođenjem radova pogubnih agendi koje su dovodile do sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, još jednom grubo produbljuje podjele i stvaranje sve veće distance među građanima našeg grada. Podsjetimo da je 28. seprembra prošle godine većina u lokalnom parlamentu usvojila odluku o promjeni Statuta opštine te time omogućila promjenu Dana opštine umjesto dotadašnjeg 20. novembra, dana oslobođenja grada od fašizma, za Dan opštine odredila crkveni praznik 27. oktobar dan Svete Petke. Sada, proslavom inostranih praznika lokalna vlast politikom agresivnog velikosrpskog nacionalizma samo nastavlja dalju klerikalizaciju pljevaljske sredine i crnogorskog društva, na šta koalicioni partneri, zarobljeni trulim kompromisima, sramno ćute“, podvukli su u DPS-u.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš organizacijom proslave dana državnosti druge države pokazuje poltronski i snishodljivi odnos prema Beogradu, te da je sreće ne bi mogao da bude ni predsjednik zemljoradničke zadruge, a ne crnogorske opštine Pljevlja, poručio je na Facebook-u gradonačelnik Cetinja, Nikola Đurašković.

Kako je istakao, brukati ovako, ponosna, multikulturna, multinacionalna i antifašistička Pljevlja može samo neko kome je mjera dostugnuća u politici nivo snishodljivosti prema tuđem i ponižavanju svoga.

“Bolje bi bilo da prestane da se muči vršeći funkciju predsjednika Opštine Pljevlja i što prije zatraži da bude činovnik države Srbije, prestajući da ponižava opštinu koju navodno vodi”, istakao je Đurašković.

Kako je naveo, nakon Mandićevih zastava, krenuli su njegovi pioni da potvrde da je zastava u kabinetu bila samo poziv na juriš u sprovođenje tuđinske agende i novi pokušaj ponižavanja Crne Gore.

“Pozivam predstavike političkih partija koji su izabrali Vraneša da se o ovom sramnom potezu izjasne, jer na ovaj način se ne ulazi u EU – nego u “srpski svet””, zakljućio je Đurašković.