50.000 slučajeva majmunskih boginja – SZO

50.000 slučajeva majmunskih boginja – SZO

Broj slučajeva majmunskih boginja širom svijeta zvanično je porastao preko 50.000, saopštila je u srijedu Svijetska zdravstvena organizacija (SZO). Međutim, generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus bio je optimističan u pogledu mogućnosti zaustavljanja epidemije „pravim mjerama“ usmerenih na „zajednice kojima su najpotrebnije“.

Potvrđujući zvaničan broj slučajeva širom svijeta na konferenciji za novinare u srijedu, Tedros je rekao da Amerikanci čine „više od polovine“ prijavljenih infekcija majmunskim boginjama. Jedan izuzetak je Kanada, koja vidi „trajni trend pada“, rekao je on.

Njemačka i Holandija u Evropi vide „jasno usporavanje izbijanja majmunskih boginja“, što dokazuje „efikasnost intervencija javnog zdravlja i angažovanja zajednice“, dodao je Tedros.

Šef SZO je tvrdio da je „pravilnim mjerama ovo epidemija koja se može zaustaviti“, pa čak i eliminisati u oblastima koje „nemaju prenos sa životinje na čoveka“. To će zahtjevati političku volju i „sprovođenje mjera javnog zdravlja u zajednicama kojima su one najpotrebnije“, dodao je on.

Majmunske boginje su bile endemske u Africi, ali su se u Evropi pojavile ranije ove godine. SZO je to u julu proglasila vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Virus sličan vodenim boginjama izaziva dugotrajne i bolne plikove i pustule, ali generalno nije fatalan. Španija i Brazil zabeležili su prve smrtne slučajeve od majmunskih boginja van Afrike krajem jula. U Teksasu je u nedelju zabeležena jedna smrt koja se verovatno pripisuje majmunskim boginjama.

Majmunske boginje se prvenstveno prenose telesnim tečnostima i kontaktom koža na kožu, kao i dodirivanjem odeće ili posteljine koju koristi zaražena osoba. Studija u junu objavljena u Nev England Journal of Medicine u junu pokazala je da su 95% potvrđenih slučajeva prenijeli muškarci koji imaju seks sa muškarcima.

Istraživanje američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti koje je ranije ovog meseca sprovelo među gej muškarcima pokazalo je da je otprilike polovina smanjila broj seksualnih partnera i vratila se na aplikacije za vjezu i vjeze za jednu noć u svijetlu epidemije.