Mulj i smrad prijete sezoni i životnoj sredini u Budvi

Mulj i smrad prijete sezoni i životnoj sredini u Budvi

Na početku, kako se očekuje, jedne od najboljih turističkih sezona u Budvi, opštinsko preduzeće “Otpadne vode” od ponedjeljka i zvanično nema gdje da odvozi kanalizacioni mulj nastao prečišćavanjem otpadnih voda. Mulj će do iznalaženja rešenja biti odlagan pored postrojenja za tretman otpadnih voda što će prouzrokovati nesnošljiv smrad.

“Prestankom transporta kanalizacionog mulja na početku turističke sezone, a i tokom njenog trajanja nastale bi nesagledive posljedice po životnu sredinu i po turističku sezonu na teritoriji opštine Budva, a i Crne Gore”, upozorio izvršni direktor “Otpadnih voda” Milivoje Radulović.

To preduzeće gazduje Postrojenjem za tretman otpadnih voda (PPOV)u bečićkom naselju Vještice.

Radulović je naglasio da Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki još nije donijela rješenje po uloženoj žalbi na otvoreni postupak javne nabavke koji je raspisalo budvansko Komunalno preduzeće, a tiče se odvoza kanalizacionog mulja sa PPOV-a Budva, koja je uložena još 3. aprila ove godine.

Sredinom februara istekao je ugovor o odvozu kanalizacionog mulja zaključen između Komunalno Budva i privrednog društva “Montelea”, DOO Podgorica. Odmah nakon objavljivanja Plana javnih nabavki budvansko komunalno preduzeće je raspisalo javni poziv za te usluge kako ne bi došlo do zastoja u odvozu mulja i kako bi se tehnološki proces na postrojenju nesmetano obavljao.

Kanalizacioni mulj iz Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda se godinama izvozi za Albaniju i za njega Crna Gora nema alternativu.

Radulović navodi da je postupkom pod brojem 40936 naručioca Komunalno Budva predviđeno da se izabere izvršilac koji će u narednih godinu dana vršiti transport ili tretman kanalizacionog mulja sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na koji se tretiraju otpadne vode sa teritorije Budve i Bečića.

“Nakon donošenja Odluke Komunalnog preduzeća drugorangirani ponuđač je uložio žalbu Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki koja do danas nije odlučila po njoj i time je ugrožen kompletan sistem prečišćavanja na ovom postrojenju. Pored više urgencija upućenih Komisiji, poslatih od naručioca ove javne nabavke, nema naznaka kada će navedena odluka biti donijeta, pa i ovim putem upućujem apel nadležnima u Komisiji da se Rješenje po uloženoj žalbi donese što je prije moguće jer se svakog dana povećava količina otpadne vode koja dolazi na postrojenje, a što je posljedica povećanjem broja turista koji boravi na budvanskoj rivijeri”, istakao je Radulović.

Imajući u vidu da je nakon donošenja rješenja Komisije je potrebno da protekne jedan određeni vremenski period kako bi ono postalo pravosnažno, kao i vrijeme potrebno da dođe do zaključenja ugovora, kako naglašava Radulović, dodatni je razlog za hitnost njegovog donošenja jer je u velikoj mjeri ugrožena turistička sezona kao i dalji ugled Budve kao turističke destinacije.

“Kako se radi o nabavci usluge, koja je neophodna za obavljanje osnovne djelatnosti društva drugog opštinskog preduzeća ‘Otpadne vode’, mi smo odmah po obustavljaju ove javne nabavke sproveli hitnu nabavku kojom smo obezbijedili transport kanalizacionog mulja od 15. aprila do 5. juna ove godine. Prestankom transporta kanalizacionog mulja na početku turističke sezone, a i tokom njenog trajanja nastale bi nesagledive posljedice po životnu sredinu, a i po turističku sezonu na teritoriji opštine Budva a i Crne Gore”, upozorio je Radulović navodeći da od ponedjeljka nema gdje da odvoze mulj.

Problem je izbio nakon 3. aprila kada je objavljena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, a drugorangirani ponuđač, tivatska firma “SLD NIKAC MONTENEGRO PLUS” je uložila žalbu.

Komunalno preduzeće je utvrdilo da ponuda te firme nije ispravna, jer su prilikom donošenja odluke problematizovane i potvrde o kvalitetnom i uspješnom izvršavanju istih i sličnih poslova, gdje su se tražile minimum tri potvrde u vrijednosti od 50.000 eura. Komunalno Budva je od izdavaoca potvrda tražio dokaze u vidu ugovora i faktura pri čemu tražene fakture nisu dostavljene. U ugovorima nije navedena cijena za izvršenje usluga i ako je na potvrdama pisalo da su ugovori zaključeni na 50.000 eura i shodno čemu je Komunalno preduzeće utvrdilo da su dostavljene potvrde neispravne.

Pritvaranje predsjednika Opštine Mila Božovića dovelo je u pitanje funkcionisanje opštinskog preduzeća jer Opština nije zaključila ugovor sa “Otpadnim vodama” o finansiranju rada postrojenja.

“Otpadne vode se susreću sa još jednim problemom izazvanim situacijom da nam je ugovor koji imamo zaključen sa Opštinom Budva, a koji je osnov našeg finansiranja istekao još 30. aprila. Novi ugovor još nije zaključen, iako je usaglašen sa nadležnim Sekretarijatom za investicije. Razlog zbog kojeg ugovor nije zaključen je nemogućnost da ga potpiše prvi čovjek grada, tako da ovo opštinsko preduzeće na pragu turističke sezone ostaje bez sredstava za finansiranje kao i osnova za obavljanje povjerene mu djelatnosti od svog osnivanja”, istakao je Radulović.