Moskva iznosi stav o pregovorima sa Vašingtonom

Moskva iznosi stav o pregovorima sa Vašingtonom

Rusija ne planira da učestvuje u pregovorima na visokom nivou sa SAD, izjavio je u četvrtak zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. On je, međutim, dodao da diplomate oba naroda održavaju kontakt putem uspostavljenih kanala.

„Nije bilo nikakvih planova za takav kontakt i trenutno ne planiramo kontakte na visokom nivou“, rekao je Rjabkov tokom brifinga. On je rekao da se komunikacija između Moskve i Vašingtona odvija „putem telefonskih razgovora sa relevantnim visokim zvaničnicima“, ali ne na predsedničkom nivou.

„Mi vodimo dijalog uobičajenim diplomatskim kanalima“, objasnio je on.

Rjabkovljevi komentari odražavaju prošlonedeljne primedbe sekretara za štampu Kremlja Dmitrija Peskova, koji je rekao da se o samitu između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena trenutno ne razgovara.

Prošlog mjeseca, međutim, Peskov je nagovijestio da bi se dva lidera mogla sastati ako bi SAD bile spremne da se pozabave bezbednosnim problemima Moskve. Portparol se posebno osvrnuo na nacrte dokumenata o bezbednosnim garancijama koje je Moskva podnijela i Briselu i Vašingtonu pre izbijanja ukrajinskog sukoba krajem februara. U to vreme Moskva je zahtjevala da Zapad zabrani Ukrajini ulazak u NATO i insistirala da se alijansa povuče ka granicama iz 1997. godine. Inicijativa je, međutim, odbijena.

Dok je Rusija više puta izjavljivala da ne vodi nikakve pregovore sa SAD o Ukrajini, dve sile pregovaraju o nekoliko drugih pitanja. Rjabkov je prošle nedelje otkrio da Rusija održava pregovore sa SAD o potencijalnoj razmeni zatvorenika kako bi se obezbjedio oslobađanje ruskog biznismena Viktora Buta, koji je osuđen zbog optužbi za držanje oružja 2012.

Diplomata je takođe rekao da bi Moskva i Vašington trebalo da razgovaraju o značajnom sporazumu Novi početak, koji postavlja ograničenja na nuklearne arsenale dve sile. Konsultacije o ovom pitanju trebalo bi da se održe u Kairu u Egiptu od 29. novembra do 6. decembra.

Ranije ovog meseca, vrhunski ruski i američki špijuni takođe su se sastali u Ankari, a portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da se ovi pregovori „zaista odnose na održavanje kanala komunikacije sa Rusijom otvorenim o pitanjima koja utiču na budućnost naše bezbednosti“. Moskva je potvrdila da su razgovori obavljeni, ali je odbila da saopšti bilo kakve druge detalje.