Ministarstvo prosvjete objavilo testove za polaganje vožnje

Ministarstvo prosvjete objavilo testove za polaganje vožnje

Ministarstvo prosvjete je na sajtu tokom dana objavilo Katalog ispitnih pitanja za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita, a dokument sadrži testove na crnogorskom i albanskom jeziku za B i C kategoriju.

U dokumentu se nalazi i Pravilnik o bližem izgledu i načinu davanja znakova i naredbi koje učesnicima u saobraćaju daje ovlašćeni policijski službenik, ali i Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji…

Na taj način Ministarstvo prosvjete je gotovo potpuno obesmislilo trud radne grupe, koja je poslije 30 godina, napravila nove testove za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita i to u najvećoj mjeri kako se ne bi više učilo po šablonu sa ranije kopiranih testova.

Početkom maja, Ministarstvo prosvjete je bez obrazloženja stopiralo polaganje vozačkih ispita, a kao razlozi su pominjani upravo „provaljeni“ novi šabloni testova, koji su stigli do nekih auto-škola na primorju i Podgorici, što se zaključilo po velikom procentu prolaznosti njihovih kandidata.

Zbog toga je to Ministarstvo tražilo od članova ispitnih komisija da zadužene nove testove vrate…

U međuvremenu, Ministarstvo prosvjete je obavijestilo auto-škole i članove ispitnih komisija, da će se novo polaganje vozačkih ispita organizovati u periodu od 29. maja do 4. juna, ali kandidati – vozači će moći da polažu samo praktični dio – poligon i vožnju ali ne i teorijski dio ispita.

Ministarstvo prosvjete je uporedo sa stopiranjem polaganja vozačkih ispita pokušalo i da imenuje nove članove ispitnih komisija, a na spisku su se, tvrde upućeni, našla imena osoba koji nemaju licence za ispitivača niti bilo kakve veze sa bezbjednošću saobraćaja.

Nakon što im je propao plan da promijene sastav članova u ispitnim komisijama, naglasili su da će u najskorijem mogućem roku obavijestiti kada će biti organizovan naredni ispitni rok za polaganje vozačkog ispita, ali nema najave kada će biti organizovano polaganje pisanog dijela testa.

Sagovornici „Vijesti“ iz Ministarstva prosvjete tvrde da se na sjednici Vlade planira izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, a nakon što je od toga odustao poslanički klub SNP-a na sjednici Skupštine, 8. maja ove godine, kada su tik pred sjednicu povukli zahtjev da se na dnevni red uvrsti Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

SNP kao predlagač, između ostalog, tražio je izmjene ZOBS-a, prema kojima ispitivači, koji imaju više od dvije godine rješenje da budu u komisijama za polaganje vozačkih ispita, ne moraju da polažu za licencu već je dobijaju po automatizmu.

Bura oko stopiranja polaganja vozačkih ispita ali i najave o mogućoj promjeni članova ispitnih komisija doveli su i da podjele unutar Udruženja auto-škola, koji imaju različite stavove o situaciji u kojoj su se našli jer većina tvrdi da se našli u nezavidnoj situaciji zbog takve odluke.

Prema izvještaju Uprave policije o saobraćajnom nezgodama, tokom 2022. godine poginule su 23 osobe, mlađe od 25 godina.

Za samo četiri prva mjeseca 2023. u saobraćajnim nesrećama poginulo je čak sedam osoba mlađih od 25 godina.