Ministarstvo prosvjete iniciralo propisivanje krivičnog djela napad na prosvjetne radnike

Ministarstvo prosvjete iniciralo propisivanje krivičnog djela napad na prosvjetne radnike

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) iniciralo je razradu krivičnopravnih normi koje se odnose na zaštitu od napada na prosvjetne radnike, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Iz MPNI su rekli da su s ciljem osnaživanja položaja prosvjetnih radnika u društvu i stvaranja sigurnijeg ambijenta u obrazovno-vaspitnim ustanovama, uz podršku Ministarstva pravde inicirali da Vlada pokrene inicijativu za dodatnu analizu i uvođenje novih krivičnih djela za napade na osobe koja obavljaju obrazovno-vaspitnu djelatnost u Krivični zakonik.

„Prepoznajući radne aktivnosti prosvjetnih radnika kao djelatnost od javnog značaja, uvođenjem novog krivičnog djela napada na lica koja obavljaju obrazovno-vaspitnu djelatnost u Krivični zakonik, ostvarila bi se zaštitna funkcija krivičnog prava“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da bi se ona ogledala, prije svega, kroz generalnu prevenciju, odvraćanje potencijalnih počinilaca od napada, ali i propisivanje strožih krivičnih sankcija počiniocima.

„Realizacija te inicijative doprinijela bi stvaranju ambijenta u kome će svaki pojedinac u obrazovno-vaspitnoj djelatnosti osjetiti veću sigurnost u obavljanju posla kao i institucionalnu zaštitu“, rekli su iz MPNI.

Oni su kazali da bi se, takođe, na ovaj način i sami prosvjetni radnici podstakli da krivična djela kojima se ugrožava njihov integritet redovno prijavljuju nadležnim organima.