Mihailović: Maloljetnici oduvijek konzumiraju alkohol, sad je to preraslo u znatno veći problem

Mihailović: Maloljetnici oduvijek konzumiraju alkohol, sad je to preraslo u znatno veći problem

Maloljetnici oduvijek konzumiraju alkohol, a sada je, uz neke druge supstance, to preraslo u znatno veći problem.

To je tokom predstavljanja projekta „Nulta tolerancija prema nezakonitoj prodaji alkoholnih proizvoda maloljetnim licima“ kazala Kristina Mihailović.

Ona je naglasila da je bitno poštovati zakonske procedure koje ograničavaju djeci da posežu za alkoholom.

Državna sekretarka Ministarstva zdravlja Milena Cojić kazala je da je crnogorsko tlo podložno za razvoj bolesti zavisnosti od alkohola.

„…Da nijesi muško ako ne znaš da popiješ cašicu, dvije. Slično je i za duvan. Djeca su najviše pogođena. To su mlade duše koje se traže. Često posežu za alkoholom i drugim supstancama. Djeca kad piju, piju drugačije od odraslih…“, rekla je Cojić, dodajući da je njihovo ispijanje alkohola kompulzivno.

Dodala je da se djeca koja piju „sporije razvijaju od vršnjaka koji to ne rade“. Cojić smatra da sistemski treba pristupiti problemu alkoholizma kod djece.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da su odrasili godinama slali pogrešnu sliku djeci povodom alkohola.

„Važno je osvijestiti dio da više ne postoji razlika u pogledu konzumiranja supstanci između muške i ženske djece. Ona jako rano posežu za raznim oblicima alkoholnih pića“, rekla je Nišić.

Naglasila je da se mora mijenjati crnogorska svijest, jer kada se ovaj problem dijagnostifikuje – kasno je reagovati.

Nišić smatra da je ključ uspjeha u borbi protiv alkoholizma u osvješćivanju porodica i djece.

„Sva naša djeca mogu da odu tim putem. Izazovi u društvu su ogromni. Nemamo adkevatne ustanove za odvikavanje djece od alkoholizma“, kazala je ona.

Inspektorka i koordinatorka grupe za maloljetničku delinkvenciju u odeljenju bezbjednosti Podgorice, Uprave policije Crne Gore (UPCG) Danijela Dukić kazala je da je neophodno osvijestiti kompletnu zajednicu.