Lula i Putin razgovaraju o „strateškim“ odnosima Brazila i Rusije

Lula i Putin razgovaraju o „strateškim“ odnosima Brazila i Rusije

Novoizabrani predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva rekao je u utorak da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao na nedavnoj pobjedi na izborima i razgovarao o jačanju odnosa između dvije zemlje.

Putin je ranije ove godine rekao da ima „dobre odnose“ i sa Lulom i sa aktuelnim predsednikom ekstremne desnice Žairom Bolsonarom, koji je zvanično posjetio Moskvu u februaru, samo nekoliko dana prije početka rata u Ukrajini.

Lula, koji planira da posjeti Sjedinjene Države i Kinu rano tokom svog mandata, pokušao je da istakne da se Brazil „vratio“ na svjetsku scenu otkako je pobjedio na izborima u oktobru.

„Putin mi je čestitao izbornu pobjedu i poželeo mi dobru administraciju i jačanje odnosa između naših zemalja“, napisao je levičarski lider na Tviteru.

„Brazil se vratio, traži dijalog sa svima i posvećen je potrazi za svjetom bez gladi i mira“, dodao je Lula.

Brazil i Rusija su oboje članovi BRIKS grupe ekonomija u razvoju, koja takođe uključuje Kinu, Indiju i Južnu Afriku.

U odvojenom saopštenju, Kremlj je rekao da su obojica ljudi izrazili uverenje da će se „strateško partnerstvo zemalja… uspešno razvijati, uključujući i okvire BRIKS-a“.

Lula je takođe upravljao Brazilom od 2003. do 2010. godine, tokom prvog Putinovog boravka na mjestu predsjednika Rusije.