Lokalni izbori u Albaniji, Tirana i Skadar u centru pažnje

Lokalni izbori u Albaniji, Tirana i Skadar u centru pažnje

Birači u susjednoj Albaniji danas izlaze na birališta kako bi izabrali odbornike u parlamentima i gradonačelnike u tamošnjoj 61 opštini.

Birališta su otvorena u sedam, biće zatvorena u 20 časova, a pravo glasa ima gotovo 3,7 miliona birača.

Iako lokalni, izbori imaju veliki značaj, jer dolaze nakon velikih političkih tenzija u susjedstvu, u kojima je bilo mnogo teških riječi između socijalista Edija Rame i opozicije, unutar koje je, opet, bilo i većih raskola.

Ranije smo isticali kako ovog puta najjaču opozicionu snagu predstavlja koalicija “Zajedno pobjeđujemo”, koju predvodi Salji Beriša, a ovog će puta biti interesantno ko će uzeti vlast u kojoj opštini.

Jer, sa izuzetkom Skadra i mjestašca Finići na krajnjem jugu, u svim ostalim opštinama na vlasti su do sad bili socijalisti – i to jer je opozicija bojkotovala prethodne lokalne izbore.

Poruke tokom kampanje, očekivano, nadilazile su lokalni značaj i uglavnom su se ticale političkih razmirica sa državnog nivoa.

Od 61 opštine, u 44 će biti samo dva kandidata za gradonačelnike – i to onaj iz Socijalističke partije, te iz “Zajedno pobjeđujemo”.

U Tirani je ukupno šest kandidata za gradonačelnike. Ankete govore kako će aktuelni čelnik tog grada, kandidat socijalista Erion Veljaj zadržati poziciju.

Neizvjesnije bi moglo biti u Skadru. Tamo je gradonačelnik Bard Spahija, koji pripada opozicionim snagama sa državnog nivoa. Posljednje ankete davale su mu prednost u odnosu na Beneta Becija iz Socijalističke partije.

U Draču je takođe dvoje kandidata – i to aktuelna gradonačelnica Emirijana Sako (Socijalistička partija) i Iglji Cara (“Zajedno pobjeđujemo”).