Krenuli prvi kamioni Rudnika Uglja za Srbiju

Krenuli prvi kamioni Rudnika Uglja za Srbiju

Rano jutros, u pravcu Prijepolja, sa Separacije „Doganje“ krenulo je šest kamiona nosivosti 25 tona, čime je otpočela realizacija Ugovora o prodaji mrkog lignitnog uglja koji je potpisan između Rudnika uglja AD Pljevlja (RUP) i Elektroprivrede Srbije (EPS), prenosi RTCG.

Prema planu, kamioni će, u dvije smjene, vršiti dnevnu isporuku 400 do 600 tona uglja.

Kako je saopšteno iz Rudnika, na željezničkoj stanici u Prijepolju vršiće se utovar uglja u teretne vagone, kao što je i precizirano u Ugovoru.

„Ovo je veliki dan za Rudnik uglja, jer smo uspjeli da pronađemo značajno tržište za plasman našeg proizvoda. Stariji Pljevljaci dobro pamte kolone rudničkih kamiona koji su izvozili ugalj u Srbiju. Danas, prisustvujemo obnovi te saradnje, i to na obostrano zadovoljstvo“, poručio je izvršni direktor Milan Lekić.

Danas je u Srbiju transportovan tzv. manje kaloričan ugalj – toplotne moći 8.000-8.500 kJ/kg. S tim u vezi, Lekić se osvrnuo i na one komentare i medijske napise koji su dovodili u pitanje isplativost ovog aranžmana.“Rudnik uglja prodaje kaloriju, a ne tonu – metaforički rečeno. Cijena uglja se formira na osnovu kalorične moći uglja, i to je nešto sa čim ne moraju da budu upoznati svi građani, ali bi to i te kako morali da znaju svi vajni eksperti koji zarad uskostranačkog ćara ili iz nekih drugih motiva negativno komentarišu ovaj ugovor. Dakle, po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cijene, formira se cijena uglja. Bazna cijena za EPS-om na 8.000kJ/kg iznosi 28,80 eura, dok je cijena za Termoelektranu Pljevlja za toplotnu moć od 9.211kJ/kg – 27 beura. To je cijena za sitne granulate iz cjenovnika. Za toplotnu moć od 9.211 kJ/kg, koja se distribuira Termoelektrani, cijena uglja za EPS iznosila bi 33,15 eurapo toni, što je za 20% više ostvarena cijena za istu kaloričnu moć u odnosu na Termoelektranu, a to je, složićemo se, značajan procenat“, saopštio je on.

S druge strane, kada govorimo o cijeni za građane Pljevalja, dodaje Lekić, to je cijena za tzv. krupne asortimane čija je toplotna moć 14.500 kJ/kg i nikako se ne može porediti sa cijenom manje kaloričnih ugljeva. 

„Cijena za krupne asortimane mnogo je veća po gJ u odnosu na onaj ugalj koji se plasira Termoelektrani. Podsjetiću, trenutna cijena €/gJ za Termoelektranu je 2,931, dok je za krupne asortimane 3,86 €/gJ. Izraženo u procentima, ugalj za Termoelektranu je 25% jeftiniji od uglja koji se distribuira građanima. Takođe, bitno je napomenuti da za ove ugljeve od 8.000 kJ/kg koje isporučujemo za EPS, cijena €/gJ je čak 3,60 eura, što se, opet, uklapa u cijenu sitnog uglja koju dajemo za široku potrošnju“, saopštio je Lekić.