Kosovo je odložilo izbore u oblastima naseljenim Srbima zbog pojačane bezbjednosti

Kosovo je odložilo izbore u oblastima naseljenim Srbima zbog pojačane bezbjednosti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da su izbori za načelnike sjevernih opština odloženi sa 18. decembra na 23. april 2023. godine zbog povećanog stepena opasnosti, prenosi „Balkanski ogleklar“.

Osmani se pozvao na zajednički izvještaj policije i Kosovske obaveštajne službe, čiji detalji nisu objavljeni.

„Imao sam kontakt i sa institucijama EU i oni su mi rekli da neće učestvovati u posmatranju izbora. Na osnovu ovih procijena postojao je predlog da se izbori za gradonačelnika odlože. Došli smo do zaključka da treba odloženo za april“, rekla je ona novinarima.

U zvaničnom saopštenju kabineta predsjednika kaže se da će izbori na sjeveru biti održani 23. aprila. Prema izveštaju, postoji potpuni konsenzus strana u vezi sa ovom odlukom.

Lokalni izbori na sjeveru, u četiri okruga sa pretežno srpskim stanovništvom, trebalo je da budu održani 18. decembra, nakon ostavke predsjednika opština severa mjesec dana ranije.

Članovi vodeće stranke kosovskih Srba „Srpska lista“ podneli su ostavke na svoje funkcije u okviru kampanje za bojkot kosovskih institucija od strane Srba u znak protesta protiv preregistracije automobila sa srpskih na kosovske tablice. „Srpski list“ odlučio je da bojkotuje nove izbore.

Srbija je 8. decembra najavila moguće uvođenje jedinica svojih bezbjednosnih snaga na Kosovo nakon što su dan ranije jedinice kosovske policije ušle u sjeverne regione Kosova.