Kluge: Od jeseni nova strategija za kovid

Kluge: Od jeseni nova strategija za kovid

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge saopštio je da pandemija koronavirusa još nije završena i da pripremaju strategiju za jesen, što je posebno važno za ranjive grupe po pitanju vakcinacije.

Kluge je juče na konferenciji za medije u Podgorici, nakon osmog Samita malih zemalja koji je održan u Budvi, rekao da se Evropa danas suočava sa brojnim izazovima. Ipak, istakao je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori po pitanju kovid-19 trenutno stabilna. Pohvalio je to što je Vlada uspjela da usaglasi akcize na duvan sa onima koje postoje u Evropskoj uniji i ocijenio da je upravo oporezivanje nešto što moće da smanji ogroman broj pušača u svijetu.

”Imamo problem velikog broja osoba koje konzumiraju duvan u svijetu i sa tim moramo da se suočimo”, rekao je Kluge.

On je ocijenio i da prioritet u Crnoj Gori treba da bude jačanje primarne zdravstvene zaštite, te da zdravstveni sistemi moraju da budu finansirani na pravi i održivi način. Kluge je istakao da su na samitu razgovarali o finansijskoj pomoći stanovništvu, jer niko ne smije biti gurnut u siromaštvo, da mora da plaća zdravstvene usluge iz džepa.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je Samit malih zemalja u Budvi bio značajan jer su govorili o problemima koje imaju zdravstveni sistemi, informacijama u prethodne dvije godine u vezi sa pandemijom kovid-19 i svim slabostima koje su prepoznate u tom periodu, ali i o finansiranju zdravstvenog sistema i problemima sa kojima se suočavaju.

”Ključna poruka je da ulaganje u zdravlje nije trošak već dividenda i korist za buduće generacije. Neke od zemalja kazale su da imaju problem sa nedostatkom srednjeg medicinskog kadra, neke kao naša sa visokim kadrom, tražićemo razloge i način da to prevaziđemo”, rekao je Šćekić i poručio da se ne smije praviti jaz između bogatih i siromašnih, te da posebna pažnja treba da se posveti najugorženijima.

Na Osmoj ministarskoj konferenciji Inicijative malih zemalja SZO ministri i delegati razgovarali su o tome kako da unaprijede održivi turizam u svrhe boljeg zdravlja i oporavka od pandemije, a samitu su prisustvovali predstavnici iz 11 zemalja ove inicijative.