Izraelski komandant podržava ubijanje palestinske devojke

Izraelski komandant podržava ubijanje palestinske devojke

Izraelski komandant je u srijedu izrazio podršku snagama koje su ranije ove nedelje ubile palestinsku tinejdžerku na okupiranoj Zapadnoj obali.

Preliminarna istraga koju je sprovela izraelska vojska zaključila je da je Jana Zakarna nenamjerno pogođena izraelskom vatrom tokom vojne operacije u gradu Dženin na Zapadnoj obali u ponedeljak. Njena porodica je osporila nalaze.

Amir Koen, komandant paravojne granične policije, rekao je na ceremoniji u srijedu da njegove snage deluju u „magli rata“ i da su primorane da donose odluke u deliću sekunde dok su pod vatrom.

„Naši borci su delovali moralno, vrednostima, hrabrošću, odlučnošću i spasili ljudske živote“, rekao je on. „Za to ih pozdravljam.“

Zakarna je ubijena na krovu svoje kuće tokom izraelske racije u Dženinu. Upad je izvela jedinica granične policije pod komandom vojske.

U svojoj preliminarnoj istrazi, vojska je rekla da je devojčica nenamerno pogođena vatrom usmerenom na obližnje naoružane ljude. Njena porodica je rekla da nema militanata u toj oblasti i rekla je da je ubijena „hladnokrvno“.

Oko 150 Palestinaca je ubijeno u izraelsko-palestinskim borbama na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu ove godine, što je čini najsmrtonosnijom godinom od 2006. godine.

Izraelska vojska kaže da su većina ubijenih Palestinaca bili militanti. Ali u borbama su ubijeni i mladi koji su bacali kamenje i protestovali protiv upada izraelske vojske i drugi koji nisu bili uključeni u sukobe.

Veliki deo nasilja je bio u Dženinu, koji je poznat kao uporište militanata.

Vojska je tamo pojačala svoje aktivnosti nakon serije smrtonosnih napada u Izraelu prošlog proleća, od kojih su neke izveli militanti iz Dženina.

Najmanje 31 osoba je poginula u palestinskim napadima u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali ove godine, prema izraelskim podacima.