Izazovi za očuvanje podvodne kulturne baštine Jadrana

Izazovi za očuvanje podvodne kulturne baštine Jadrana

Laboratorija za arheologiju pomorstva (LAP) Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta iz Kotora, organizuje veliku međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom “Budućnost jadranske prošlosti – Izazovi podvodne kulturne baštine Jadrana za održivi razvoj turizma”.

Cjelodnevna konferencija koja se održava u sklopu IPA South Adriatic projekta “WRECKS4ALL 2.0”, zakazana je za utorak, 23. aprila u hotelu “Cattaro” u Kotoru.

Konferencija će obuhvatiti zanimljive diskusije i prezentacije na različite teme vezane za očuvanje podvodne kulturne baštine i održivi razvoj turizma u jadranskoj regiji.

“Cilj konferencije je podsticanje saradnje i razmjene ideja među naučnicima, praktičarima, donosiocima politika i zainteresovanim stranama koje se bave očuvanjem i promocijom podvodne kulturne baštine Jadrana”, kazao je “Vijestima” podvodni arheolog dr Darko Kovačević iz LAP-a, koji je idejni tvorac i pokretač projekta “WRECKS4ALL” nakon uspješne premijerne iteracije, sada širi i na druge države i regije na južnom Jadranu, u novom projektu nazvanom “WRECKS4ALL 2.0”.

Laboratorija za arheologiju pomorstva Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore će u ovom novom projektu, kao vodeći partner, prenijeti iskustva i modele dobre prakse razvijene ranije kroz “WRECKS4ALL” na države i regije južnog Jadrana. Partnerski konzorcijum 2.0 projekta pored LAP-a čine i opština Vlora iz Albanije, Univerzitet Salento iz Pulja regije i opština Kampomarino iz regije Molise iz Italije.

Vrijednost projekta koji će trajati godinu dana i finansira se iz IPA fondova je 187,096.68 eura. Na predstojećoj konferenciji u Kotoru učešća će uzeti stručnjaci za podvodnu kulturnu baštinu i podvodni arheolozi iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Albanije, domaći stručnjaci i predstavnici Ministarstva kulture i medija, Ministarstva evropskih poslova i Univerziteta Crne Gore, kao i posebni predstavnici UNESCO-a i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Učesnicima će se tako, pored ostalih, obratiti i šef predstavništva UNESCO-a Eduardo Planše koji će govoriti o UNESCO konvenciji o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001, odnosno Kaliopi Baika , šefica UNESCO UNITWIN mreže za podvodnu arheologiju koja će pored ostaloga izlagati na temu multidimenzionalnih modela za održivi razvoj turizma zasnovanog na kulturnoj i prirodnoj baštini u primorskim regionima.

Inače, iako je sa radom počela tek prije par godina Laboratorija za arheologiju pomorstva Pomorskog fakulteta u Kotoru je zahvaljujući kapacitetima razvijenim kroz WRECKS4ALL projekat dala ogroman doprinos izgradnji kapaciteta za dokumentovanje i popularizaciju podvodne kulturne baštine Crne Gore, kao i pozicioniranju naše države na međunarodnoj mapi podvodne arhelogije. U tome je LAP zahvaljujući energiji i entuzijazmu svog rukovodstva za kratko vrijeme postigao više efekata nego što su ih kroz sve protekle decenije zajedno napravile sve crnogorske interne državne institucije u čijoj je nadležnosti zaštita i istraživanje kulturne baštine, uključujući i onu koja se nalazi ispod površine mora.

LAP-ov projekat “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju, kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL započet prije nekoliko godina, prekogranični je IPA projekat koji je okupio institucije i stručnjake iz Crne Gore, Hrvatske i BiH, sa ciljem da se na pravi način prezentuje i valorizuje bogata kulturna baština u podmorju ovih država u obliku ostataka brodoloma iz starijih perioda ljudske istorije, kao i olupina brodova i aviona iz novijeg doba. Kroz taj projekat koji je kao saradnik na Pomorskom fakultetu u Kotoru vodio poznati podvodni arheolog dr Darko Kovačević, osnovana je LAP i opremljena najsavremenijom opremom za podvodna istraživanja. Posjeduje ronilačko plovilo sa dva motora, opremu za ronjenje, kamere za digitalizaciju podvodnih lokaliteta, laserski skener, BlueRov2 podvodni robot i kompjuterske radne stanice za obradu 3D i prostornih podataka.

Podvodna kulturna baština, skrivena ispod talasa Jadranskog mora, postala je dostupna javnosti kroz WRECKS4ALL sobu virtuelne realnosti na Pomorskom fakultetu u Kotoru i WRECKS4ALL mobilnu aplikaciju, interaktivnu online mapu i 3D modele.

U okviru projekta “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore,” u saradnji sa hidrografskom jedinicom Zavoda za hidrometerologiju i seizmologiju i Upravom za zaštitu kulturnih dobara, LAP je otpočela digitalizaciju podvodnih arheoloških lokaliteta u Crnoj Gori i formiranje institucionalne baze podataka o tim lokalitetima od nacionalnog, ali i međunarodnog značaja.