Inflacija u EU dostigla istorijski maksimum

Inflacija u EU dostigla istorijski maksimum

Rast cijena u EU porastao je u septembru na 10,9 odsto na godišnjem nivou, što predstavlja novi rekord u 27-članom bloku, izvestila je u srijedu statistička agencija Eurostat.

Najnoviji podaci pokazuju da su cene porasle sa rasta od 10,1% zabeleženog u avgustu, što predstavlja rast već peti mesec zaredom. Stopa je iznosila 3,6% godinu dana ranije.

U međuvremenu, godišnja stopa inflacije u evrozoni, podskupu EU koji se sastoji od 19 članica koje koriste evro kao svoju valutu, porasla je na 9,9 odsto u septembru, što je skok sa avgustovskih 9,1 odsto i prošlogodišnjih 3,4 odsto.

Rast cijena i dalje je podstaknut rastućim troškovima hrane i energije. U međuvremenu, zabrinjavajuća očitavanja inflacije doprinose hitnosti za još povećanja kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke (ECB), čak i nakon njenih agresivnih poteza u julu i septembru.

Evropska komisija je u utorak predložila pomoć od 40 milijardi evra (39,2 milijarde dolara) za pomoć malim i srednjim preduzećima i „rešavanje energetskog siromaštva kroz podršku ugroženim domaćinstvima“. Lideri EU sastaće se u četvrtak da razgovaraju o paketu.

„Evropa se suočava sa nedjeljom istine“, rekao je belgijski premijer Aleksandar De Kru, a prenosi Dojče vele. „Ove nedjelje je pogođen ili promašen“, naglasio je on.

Nemačka, koja ima najveću ekonomiju u EU, predstavila je plan od 200 milijardi evra (oko 196 milijardi dolara) za borbu protiv energetske krize i vrtoglavih troškova. Mere olakšice uključuju gornju granicu cijene gasa i porez na neočekivani profit energetskih kompanija.