Iković: Prijaviću Komunalnoj nepropisno parkiranje policije, za ostalo čekam pravnika

Iković: Prijaviću Komunalnoj nepropisno parkiranje policije, za ostalo čekam pravnika

Jedan od osnivača pokreta „Preokret“, odbornik u Skupštini opštine Danilovgrad i aktivista Vuk Iković prije dvije noći priveden je u Podgorici nakon što je fotografisao nepropisno parkiran policijski automobil.

On je u izjavi za Pobjedu kazao da su policajci koji su ga procesuirali bili vidno iznervirani njegovim potezom.

-Uslijedila je gruba prepirka i postavljanje pitanja ko sam ja i što radim – ispričao nam je Iković.

Istakao je da su mu tražili ličnu kartu – koju u tom trenutku nije imao sa sobom – pošto je izašao iz kancelarije, koja je od mjesta događaja bila udaljena 30 metara.

-Sve se zakomplikovalo, a bili su toliko bijesni da su me samo pokupili u kombi i priveli – ispričao je Iković.

Kaže da su službenici svoje postupke, po privođenju u OB Podgorica, svom nadređenom pravdali tvrdnjama da ih je vrijeđao.

-Rekli su da sam im govorio „da ih sram bude“. Onda je inspektor u kancelariji do shvatio što je urađeno i tražio da me puste. Urađen je zapisnik i izrečena kazna za nenošenje lične karte u iznosu od 60 eura – istakao je Iković.

Kako je ukazao, policija mora da ima razlog da bi mu tražila ličnu kartu na uvid.

– Kad sam pitao zašto mi traže ličnu kartu, jedan od njih je rekao: „Jer ti je tražim“. Tu kaznu za prekršaj mogao je da izrekne na licu mjesta bez potrebe da me vodi u OB na ispitivanje – ali oni su toliko bili nervozni da su počeli odmah da prijete: tražili su da izbrišem fotografiju iz telefona, pa su onda, pošto sam odbijao to da uradim, tražili da ne razgovaram s njima jer će se „obračunati sa mnom – ali ne mogu jer su u uniformi“ – ispričao je Iković.

Kako je saopšteno juče iz „Preokreta“, policajci su se ovako odnijeli prema Ikoviću nakon što su došli iz pravca obližnje kafane u Ulici Svetozara Markovića.

Ipak, Iković je istakao da im lično ne zamjera jer smatra da je ovakvo postupanje odraz nefunkcionisanja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije (UP).

-Živimo posljedice neorganizovanog sistema – podvukao je Iković.

Saopštio nam je da će Komunalnoj policiji prijaviti nepropisno parkiranje službenika najkasnije sjutra.

-A što se tiče ostalog, čekam pravnika – dodao je Iković.

Kazao je da je nakon objava u medijima dobio i poziv od ombudsmana.

-I prvo je pitanje bilo: „Želite li da pokrenem postupak“. Na to sam odgovorio potvrdno – ali ne da bi isključivo njih dvojica odgovarali nego da bi Uprava policije dobila notu po kojoj treba da odgovara – poručio je Iković.

Kazao je da ne želi da se sukobljava sa njima kao službenim licima – nego kao predstavnicima institucije.

Iković u svom svakodnevnom radu informiše građane o uzurpiranim javnim površinama, nepropisnim parkiranjima i drugim zloupotrebama.