I pored cijena koje je Vlada odredila, proizvođači peleta prodaju za dosta više

I pored cijena koje je Vlada odredila, proizvođači peleta prodaju za dosta više

Proizvođači peleta na sjeveru države iskoristili su energetsku krizu i nedostatak energenata na tržištu, pa su cijene peleta podigli toliko da ostvaruju ekstraprofit. Peleta, tako, u Beranama, kao i u većini gradova na sjeveru Crne Gore, nema po cijeni koju je odredila Vlada, a izostaju državni mehanizmi da se to spriječi.

Odlukom aktuelne Vlade cijena tone peleta kod proizvođača ne može biti veća od 269 eura, ali se pelet u trgovinama na malo prodaje ispod ruke za 320 eura, pri čemu se prave spiskovi i čeka na red i za tu cijenu, prenosi RTCG.

Ekstra profit, definicija kaže, predstavlja višak iznad prosječnog profita, odnosno zarade, koji se postiže u jednoj grani djelatnosti, i to na dva načina – podizanjem produktivnosti rada ili korišćenjem vanrednih pogodnosti na tržištu kao što su neopravdani skok cijena ili pojačana potražnja izvjesne robe.Proizvođači sa sjevera ne moraju čak ni ići za Njemačku, jer je i na Kosovu, gdje su do sada tradicionalno švercovali balvane, cijena peleta otišla u nebo, pa se prodaje od 740, do hiljadu eura po toni, jer Kosovo nema ni šume, ni fabrike peleta. Tu informaciju su prenijeli i kosovski mediji ovih dana.Ovaj energent je poskupio nekoliko puta u odnosu na prije dvije godine kada su mnogi stanovnici, ne samo sjevera Crne Gore, u velikom broju, vođeni preporukama da je pelet najbolje najekološkije gorivo, u svojim domovima instalirali sisteme za grijanje na pelet. Tokom čitave prošle sezone cijena peleta na sjeveru po toni je bila od 150 do 180 eura. Neznatno skuplje nego godinama unazad.

Sada svi potrošači od reda kažu da im ove godine olakšice nije donijela odluka Vlade Crne Gore o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda.
Oni podsjećaju da je izmjena ove odluke objavljena u Službenom listu 12.10.2022. godine, po kojoj cijena tone peleta kod proizvođača ne može biti veća od 269 eura.

Dok vlasnici nekih fabrika peleta tvrde da „zbog propratnih troškova i poskupljenja sirovine“ dalja proizvodnja peleta po nametnutoj cijeni, navodno, nije održiva, potrošači koji dobro poznaju situaciju u ovoj oblasti smatraju da proizvodna cijena peleta u Crnoj Gori ne može biti veća, u prosjeku, od 80 eura po toni, sa svim troškovima.

Od te, do cijene od 320 eura, razlika je od dvjesta i četrdeset eura, što predstavlja čistu zaradu od samo jedne tone. Veliki broj građana na sjeveru Crne Gore preorijenitasao se u prethodnim godinama sa drva i drugih energenata na pelet, a sada ge ne mogu dobiti čak ni po cijeni od 269 eura, koliko je propisala Vlada, a koja, takođe, nije povoljna.

Ipak, u Crnoj Gori još niko nije kažnjen zbog nepoštovanja odluke Vlade o maksimalnoj cijeni peleta.A drveta, kao najvećeg resursa, na sjeveru Crne Gore ima toliko da se sigurno ne uvozi iz Ukrajine, i da na njegovu cijenu ne mogu uticati kretanja na globalnom tržištu.

Koncesiona cijena drveta na panju u našoj državi je tek neznatno povećana u odnosu na onu koja je važila prije inflacije i energetske krize.