Glavni grad: Janković stručni ispit položio osam i po mjeseci nakon imenovanja

Glavni grad: Janković stručni ispit položio osam i po mjeseci nakon imenovanja

Glavni grad je u ostavljenom roku izjavio žalbu ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću na rješenje inspektora Direktorata za zaštitu i spašavanja kojim se zabranjuje rad v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića, jer prema nalazu ne ispunjava uslove za to radno mjesto, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako su naveli, brojne radnje za vrijeme rukovođenja ovom službom u vrijeme mandata Gorana Jankovića predmet su krivične prijave koju su ranije predali Specijalnom državnom tužilaštvu.

„Ukazujemo na još jednu činjenicu da je prethodni komandir Goran Janković prvi put imenovan za vršioca dužnosti u Službi zaštite i spašavanja 14. februara 2019.godine, rješenjem broj 01-031/19-999, u koje vrijeme nije ispunjavao uslov obavezan shodno članu 46 stav 2 alineja 3 Zakona o zaštiti i spašavanju. Tim članom je propisano da komandir pored opštih uslova ispunjava i posebne uslove – položen drugi stručni ispit za rad u državnim organima u oblasti zaštite i spašavanja. On je taj ispit položio 30. oktobra 2019. godine, dakle osam i po mjeseci nakon stupanja na dužnost, pa se postavlja pitanje kako nijesu konstatovali ovako važnu nepravilnost, s obzirom na to da su i Upravna inspekcija kao i Direkcija za inspekcijski nadzor Direktorata za vanredne situacije vršili nadzor nad radom Službe zaštite i spašavanja, te kakve aršine primjenjuju i na koji način u odnosu na isti subjekat nadzora“ , zaključeno je u saopštenju Glavnog grada.