Fridom haus: Crna Gora nazadovala u stanju demokratije, poraz Đukanovića budi nadu

Fridom haus: Crna Gora nazadovala u stanju demokratije, poraz Đukanovića budi nadu

U izvještaju američke nevladine organizacije Fridom haus o „Državama u tranziciji 2023“, kada je u pitanju stanje demokratije, u Crnoj Gori je zabilježeno nazadovanje, prenosi Glas Amerike.

U izvještaju Fridom hausa se navodi da je politička polarizacija u Crnoj Gori, najviše oko pitanja nacionalnog identiteta, dovela do pada dvije vlade. Kao dodatak tome, u skupštini su usvojeni zakoni koji podrivaju osnovna ljudska prava, dok Ustavni sud nema kvorum da razmatra sporne akte, navodi se u izvještaju.

Ipak, nedavni poraz Mila Đukanovića, koji je vodio državu duže od tri decenije, u aprilu 2023. na predsjedničkim izborima budi nadu da će doći do smjene generacija, navodi Fridom haus.

Prema izvještaju Fridom hausa, Crna Gora se kao i prošle godine nalazi u kategoriji vlada u tranzicili ili hibridni režim.

Aleksandra Karpi, ekspertkinja Fridom hausa, kazala je za Glas Amerike da je smjena generacija za sada, potencijal.

„Kažem potencijal, jer kao što znate, predsednička funkcija u Crnoj Gori nema mnogo nadležnosti. Mislim da će se biti jasnije kad se održe parlamentrarni izbori zakazani za jun, i kada vidimo kako će proći partija Evropa sad, ali i ostale političke opcije. Mislim da postoji pravi potencijal da se Crna Gora vrati na pravi put, ne samo u procesu reformi, već i ka EU, što će naravno biti ključno, da se pojačaju reforme i pokrene država napred od jedne jako teške godine“, navela je Karpi.

A da li će smena generacije biti dovoljna da se reše pitanja političke polarizacije i nacionalnog identiteta, ne želi da spekuliše mnogo.

„Mislim da postoji potencijal u mlađim generacijama tokom vremena i da počinje da se nešto menja. I mislim da je ključno da se investira u te institucije, jer institucije imaju potencijal kada su izgrađene demokratski da budu ekstremno otporne. I ovo smo videli tokom ove godine kroz nacije u tranzitu da su demokratije uspele da opstanu kroz socijalne pritiske, ekonomske krize i čak u nekim slučajevima da zaštite najranjivije. Mislim da je je tu nova mlada i sveža generacija koja želi da investira više u demokratske i jake institucije i mislim da je tu šansa za uspeh“, navodi Karpi za Glas Amerike.