Folksvagen: Nikada nismo imali nestašice u lancu snabdevanja kao danas

Folksvagen: Nikada nismo imali nestašice u lancu snabdevanja kao danas

Folksvagen (VOVG_p.DE) ulazi u direktne kupoprodajne ugovore u oblastima bez presedana kako bi se uhvatio u koštac sa najgorim nedostacima u lancu snabdevanja koje je kompanija videla, izjavio je u utorak njegov šef nabavke Murat Aksel.

Proizvođač automobila je takođe gradio bazu podataka koja bi pomogla u predviđanju geopolitičkih, prirodnih rizika i rizika u lancu snabdevanja unapred, kao što je to uradio i za finansijske rizike nakon finansijske krize 2008, dodao je Aksel.

„Nikada ranije nismo razgovarali sa rudarskim operaterima – sada znamo njihov poslovni model“, rekao je Aksel na konferenciji u Berlinu. „Više nije dovoljno da se oslanjamo na dobavljače prvog reda – moramo sami da pogledamo iza zavese.“

Folksvagen je doživljavao promenu moći sa tržišta kupaca na tržište gde je proizvođač automobila sve više bio manji i manje moćan kupac za dobavljače u novim važnim oblastima, kao što je softver, rekao je Aksel u svom govoru na konferenciji Automobilvoche Kongress.

Druge kompanije bi naručivale milion čipova nedeljno ili dnevno, dok je proizvođač automobila tražio milion godišnje, rekao je on, smanjujući njegovu moć pregovaranja.

„Za dobavljače softvera, mi smo mali igrač, a ne veliki“, rekao je on.

Upitan kako trenutno gleda na situaciju sa snabdevanjem čipovima, Aksel je rekao da očekuje izvesno olakšanje sledeće godine, ali da kompanija i dalje nije u stanju da prati potražnju, jer su neki brendovi rasprodati do 2023.