Dvoje poginulih, 12 nestalih u eksploziji hemijske fabrike na sjeveru Kine

Dvoje poginulih, 12 nestalih u eksploziji hemijske fabrike na sjeveru Kine

U masovnoj eksploziji u hemijskoj fabrici na sjeveroistoku Kine poginule su najmanje dvije osobe, a 12 se vodi kao nestalo.

Još 34 osobe povrijeđene su u eksploziji u nedjelju na periferiji grada Panđin u provinciji Liaoning istočno od glavnog grada Pekinga.

U saopštenjima lokalne samouprave prikazane su fotografije plamena i gustog crnog dima koji se diže iz kompleksa mašina za hemijsku preradu, cevi i kontejnera za skladištenje.

Vatrogasne ekipe su stavili požar pod kontrolu, a lokalno odeljenje za zaštitu životne sredine pratilo je uticaj na kvalitet vazduha u ovoj oblasti, saopštila je vlada okruga Panšan u predgrađu grada.

Uzrok nesreće ostaje pod istragom, saopštile su vlasti. Ljudi koji su objavljivali na društvenim mrežama rekli su da su osetili šok od eksplozije, ali izgleda da šteta nije protegla dalje od postrojenja.

Kina, sa drugom po veličini ekonomijom na svijetu, redovno trpi smrtonosne industrijske nesreće.

Centralna vlada je obećala jače mere bezbednosti od eksplozije 2015. u skladištu hemikalija u severnom lučkom gradu Tjenđinu, u kojoj su poginule 173 osobe, većinom vatrogasci i policajci. U tom slučaju, jedan broj lokalnih zvaničnika optužen je za primanje mita kako bi ignorisali kršenje bezbjednosti.