Koreje su razmjenile vatru zbog kršenja granice na moru

Koreje su razmjenile vatru zbog kršenja granice na moru

Sjeverna i Južna Koreja razmenile su u ponedeljak pucnje upozorenja kod svoje zapadne obale, optužujući jedna drugu za kršenje svojih pomorskih granica usred pojačanih vojnih tenzija, prenosi Rojters.

Zajednički štab Južne Koreje saopštio je da je izdao upozorenje i ispalio hice upozorenja kako bi odvezao severnokorejski trgovački brod koji je prešao severnu demarkacionu liniju (DL), faktičku pomorsku granicu, u ponedeljak oko 3:40.

Vojska Sjeverne Koreje saopštila je da je ispalila 10 raketnih artiljerijskih granata nakon što je brod južnokorejske mornarice prekršio radar i ispalio hice upozorenja „pod izgovorom da prati neidentifikovani brod“, preneli su državni mediji.

„Dali smo naređenje za početne protivmere za odlučno izbacivanje neprijateljskog ratnog broda“, rekao je predstavnik Generalštaba Sjevernokorejske narodne armije, prenela je zvanična novinska agencija CTAK.

Zajednička komisija za nadzor granice saopštila je da je sprovela „rutinsku operaciju“ kao odgovor na kršenje granice i nazvala postupke Severne Koreje kršenjem bilateralnog vojnog pakta iz 2018. koji zabranjuje „neprijateljske akcije“ u pograničnim oblastima.

„Još jednom pozivamo Sjevernu Koreju da odmah zaustavi uzastopne provokacije i optužbe koje štete miru i stabilnosti Korejskog poluostrva, kao i međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju Zajedničkog štaba Južne Koreje.

Najnoviji sukob dogodio se usred rastućih tenzija zbog neviđenog tempa testiranja oružja Severne Koreje.

Poslednjih nedelja, Severna Koreja je više puta ispalila balističke rakete kratkog dometa i stotine artiljerijskih granata sa svojih istočnih i zapadnih obala u znak protesta protiv vojnih aktivnosti Južne Koreje.

Južna Koreja je prošle nedjelje započela godišnju odbrambenu vežbu Hoguk, koja će trajati do 28. oktobra i koja ima za cilj jačanje sopstvenih i zajedničkih američkih sposobnosti za suprotstavljanje nuklearnim i raketnim pretnjama Sjeverne Koreje.