Tesla snizio cijene u Kini do 9% jer analitičari upozoravaju na „rat cijena“

Tesla snizio cijene u Kini do 9% jer analitičari upozoravaju na „rat cijena“

Tesla (TSLA.O) snizila je početne cijene za svoje automobile Model 3 i Model I za čak 9 odsto u Kini, preokrenuvši trend rasta u industriji usred znakova ublažavanja potražnje u Kini. najveće svijetsko tržište automobila.

Smanjenje cijena, objavljeno na kineskoj veb stranici giganta električnih vozila (EV) u ponedeljak, prvo je od Tesle u Kini 2022. godine, a došlo je nakon što je Tesla počeo da nudi ograničene podsticaje kupcima koji su se prošlog mjeseca odlučili za Teslino osiguranje.

Smanjenje cijena dolazi nakon što je izvršni direktor Tesle Elon Musk prošle nedelje rekao da je u Kini i Evropi u toku „neka vrsta recesije“, a Tesla je rekao da će ove godine propustiti cilj isporuke vozila.

Musk je prošle nedjelje rekao analitičarima da je potražnja jaka u tekućem kvartalu i rekao da očekuje da će Tesla biti „otporan na recesiju“.

China Merchants Bank International (CMBI) je saopštila da Teslino smanjenje cena naglašava rastući konkurentski rizik za proizvođače električnih vozila u Kini, pri čemu se predviđa da će prodaja u celoj industriji usporiti do 2023.

„Smanjenje cijena naglašava mogući rat cena koji naglašavamo od avgusta“, rekao je Ši Dži, analitičar iz CMBI.

Podaci od ponedeljka pokazuju da je maloprodaja u Kini porasla za 2,5 odsto u septembru, ispod očekivanog rasta od 3,3 odsto i manje od polovine avgusta od 5,4 odsto.

Analitičari upozoravaju na rastuću prezasićenost zalihama automobila u Kini, gde je rast prodaje automobila usporen u septembru, dok je prodaja električnih vozila rasla najsporijim tempom u poslednjih pet mjeseci.

Američki proizvođač automobila i nekoliko kineskih rivala povećali su cene nekoliko puta od prošle godine zbog rastućih troškova sirovina. Ali Tesla je takođe redovno prilagođavao cijene svojih automobila u Kini, uključujući sniženja, odražavajući vladine subvencije.

Tesla je rekao Rojtersu da prilagođava cene u skladu sa troškovima. Iskorišćenost kapaciteta u Gigafabrici u Šangaju je poboljšana, dok lanac snabdevanja ostaje stabilan uprkos uticaju strogih kineskih ograničenja nulte COVID-19 na ekonomiju, što dovodi do nižih troškova, navodi se u saopštenju.

Početna cena za limuzinu Model 3 smanjena je na 265.900 juana (36.727 dolara) sa 279.900 juana, dok je za sportsko terensko vozilo Model I smanjena na 288.900 juana sa 316.900 juana, pokazuju cene proizvoda navedene na kineskom sajtu.

Prosečna cena za novu Teslu u Sjedinjenim Državama, najvećem tržištu proizvođača električnih vozila, stalno raste od prošle godine i bila je nešto ispod 70.000 dolara u avgustu, prema istraživačkoj kompaniji Kellei Blue Book.

Tesla je unapredio svoju fabriku u Šangaju ranije ove godine u razvoju koji je doveo nedjeljni proizvodni kapacitet fabrike na oko 22.000 jedinica u poređenju sa nivoima od oko 17.000 u junu, preneo je Rojters.

Tesla je u septembru isporučila 83.135 električnih vozila proizvedenih u Kini, što je povećanje od 8% u odnosu na avgust, i postavila je rekord proizvodnje za fabriku u Šangaju od početka proizvodnje u decembru 2019.

Analitičari CMBI-a upozorili su prošle nedelje da će 2023. doneti veću konkurenciju sektoru električnih vozila, rekavši da se očekuje da će rast prodaje električnih vozila i hibrida na kombinovanoj osnovi pasti ispod 50%.

Tesla je trenutno treći najprodavaniji proizvođač električnih vozila u Kini nakon BID Motor (002594.SZ) i SAIC-GM-Vuling (GM.N) (600104.SS), i jedini je strani igrač na listi 15 najboljih koju je objavila Kina Udruženje putničkih automobila.

CMBI je saopštio da očekuje da će drugi proizvođači automobila morati da smanje cene na akumulatorsko-električne i plug-in hibridne automobile, nakon Teslinog vođstva zbog projektovanog povećanja proizvodnog kapaciteta sledeće godine.